Hlavní obsah

Oscary nakonec bez Zelenského, Ukrajina na okraji zájmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakt, že v Evropě zuří válka, se na filmových Oscarech moc neprojevil. Přání moderátorky Amy Schumerové, aby promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země už více než měsíc čelí ruské invazi, se nesplnilo.

Foto: Profimedia.cz

Herečka ukrajinského původu Milena Kunisová

Článek

Akademie sice během večera vyzvala ke chvilce ticha k uctění mrtvých, ale Ukrajina nebyla hlavním tématem ceremonie. Zdálo se, že téma v Hollywoodu zajímá hlavně Milu Kunis (Milenu Kunisovou), která je Ukrajinka, a promluvila o statečnosti svých krajanů.

Oscar: Filmem roku je V rytmu srdce, uspěli i Will Smith a Jessica Chastainová

Kultura

Herec Benedict Cumberbatch si připnul ukrajinský odznáček a herečka Jamie Lee Curtisová ukázala modrou stuhu. Většina přítomných si ale nevzala nic, co by připomínalo válku.

Pořadatelé Oscarů ovšem nikdy neřekli, že večer budou Ukrajině věnovat nebo že během něj promluví Zelenskyj. Jen moderátorka Schumerová opatrně vyjádřila přání, že by Zelenskyj měl promluvit přes satelit nebo ze záznamu. Nestalo se.

Foto: Profimedia.cz

Tabule připomněla válku na Ukrajině.

Herec Sean Penn, který se osobně zapojil do pomoci ukrajinským uprchlíkům, zase vzkázal, že pokud se ukáže, že akademie nepozvala ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby během večera promluvil, chce roztavit svého Oscara, kterého získal v roce 2009 za hlavní roli v životopisném snímku Milk.

Výkonný producent Will Packer se vyjádřil jasně, že Oscary musí „zůstat veselou oslavou“.

„Musíte si uvědomit, co to je, co je to za obor a co je to za platformu. Myslím, že některé platformy jsou vhodnější než jiné, zvláště když se bavíme o lídrech válkou zdevastovaných zemí,“ poznamenal.

Oscar: Filmem roku je V rytmu srdce, uspěli i Will Smith a Jessica Chastainová

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám