Hlavní obsah

Oscary: Nejlepší film je Zelená kniha, nejlepším hercem představitel Mercuryho

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Los Angeles rozdávali v noci na pondělí Oscary, nejslavnější filmové ceny světa. Letošní 91. ročník neměl hlavního moderátora. Nejlepším filmem roku vyhlásili retro drama z šedesátých let Zelená kniha. Oscara pro nejlepšího herce v hlavní roli získal podle očekávání Rami Malek, který hrál ve filmu Bohemian Rhapsody zpěváka Freddieho Mercuryho. Snímek získal letos nejvíc Oscarů (4). Nejlepší herečkou v hlavní roli je Olivia Colmanová z filmu Favoritka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oscary: Nejlepší film je Zelená knihaVideo: Reuters

 
Článek

Zelená kniha vypráví příběh geniálního černošského pianisty a prostoduchého italského rváče, který mu dělá bodyguarda. Společně projíždějí rasistickým jihem USA v šedesátých letech minulého století. Hlavních rolí v Zelené knize se ujali Mahershala Ali a Viggo Mortensen.

„Točili jsme ten film s láskou, s úctou a také s něžností,” řekl při poděkování producent Jim Burke. Režisér Peter Farrelly ocenil herce Viggo Mortensena, bez něhož by prý nikdy nevznikl.

Upoutávka na film Zelená knihaVideo: Aerofilms

Sošku pro nejlepší herečku v hlavní roli si letos odnesla Olivia Colmanová za film Favoritka. V historickém snímku ztvárnila královnu Annu Stuartovnu.

Emotivní herečka se chvíli smála a chvíli plakala. „Je to skutečně docela stresující. To je legrační. Já dostala Oscara,” řekla Colmanová. Své kolegyně z filmu Rachel Weiszovou a Emmu Stoneovou označila za dvě nejmilejší ženy na světě a připomněla i další herečku, u které se předpokládalo, že tuto cenu získá: „Glenn Closeová, jsi mým idolem už tak dlouho. Takhle jsem to nechtěla.”

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Herečka Olivia Colmanová

Za režii byl oceněn Mexičan Alfonso Cuarón, který natočil černobílé vzpomínkové drama Roma o středostavovské rodině v Mexiku sedmdesátých let dvacátého století. To akademie zvolila také nejlepším neanglicky mluveným filmem a navíc získalo Oscara za kameru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Filmová píseň roku Shallow s Lady Gaga a Bradley CooperemVideo: Reuters

Trailer k filmu RomaVideo: Netflix

Podle Cuaróna šlo i o poctu ženám, které ho vychovávaly. „Chci poděkovat akademii, že ocenila film, který se točí kolem rodačky z Mexika,” řekl.

Foto: Mike Blake, Reuters

Režisér Alfonso Cuarón

Foto: Mike Blake, Reuters

Režisér Peter Farrelly se soškou za nejlepší film roku Zelená kniha

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Mahershala Ali a Viggo Mortensen měli hlavní role v nejlepším snímku roku Zelená kniha.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Gary Oldman předává Ramimu Malekovi (vlevo) cenu pro nejlepšího herce.

Filmový Freddie Mercury Rami Malek se stal teprve druhým hercem arabského původu, který dostal nominaci na Oscara (po Omaru Sharifovi), a prvním, který vyhrál.

„Fakt, že tu dnes v noci společně oslavujeme jeho a ten příběh, je důkazem, že toužíme právě po takových příbězích,” řekl Malek.

Trailer k filmu Bohemian Rhapsody Video: CinemArt

„Jsem synem imigrantů z Egypta, tedy Američan první generace. A část mého příběhu se píše právě teď. Ani nemohu být vděčnější každému z vás a každému, kdo ve mě věřil. Je to něco, čeho si budu vážit po zbytek života.”

Snímek Bohemian Rhapsody bodoval také v technických kategoriích jako střih, střih zvuku a mix zvuku.

Foto: Mike Blake, Reuters

Rami Malek se raduje z Oscara za roli Freddieho Mercuryho.

Za vedlejší role získali Oscary Mahershala Ali z dramatu Zelená kniha a Regina Kingová ze snímku If Beale Street Could Talk.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Regina Kingová

Foto: Mike Segar, Reuters

Mahershala Ali a Regina Kingová, vítězové v kategorii vedlejších rolí

Nejlepším celovečerním dokumentárním filmem zvolila akademie film Free Solo a nejlepším celovečerním animovaným filmem je letos Spider-Man: Paralelní světy. Nejlepším původním scénářem je Zelená kniha a nejlepším adaptovaným scénářem BlacKkKlansman.

V hudební oblasti letos uspěly snímky Black Panther, který dostal cenu za filmovou hudbu, a Zrodila se hvězda s Lady Gaga a Bradley Cooperem, který si odnesl Oscara za nejlepší píseň Shallow.

Cenu za kostýmy má Black Panther, za vizuální efekty snímek First Man a za make-up film Vice.

Nejvíce nominací (deset) letos měly drama mexického režiséra Alfonsa Cuaróna Roma a historické drama Favoritka režiséra Jorgose Lanthimose ze dvora britské královny Anny Stuartovny.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

OSCAR: Přehled hlavních vítězů

FILM: Zelená kniha

REŽIE: Alfonso Cuarón (Roma)

HEREC: Rami Malek (Bohemian Rhapsody) 

HEREČKA: Olivia Colmanová (Favoritka)

VEDLEJŠÍ ROLE: Mahershala Ali (Zelená kniha) a Regina Kingová (If Beale Street Could Talk)

SCÉNÁŘ: Zelená kniha

FILMOVÁ PÍSEŇ: Shallow (Zrodila se hvězda)

Reklama

Výběr článků

Načítám