Hlavní obsah

OSCAR 2003: Neanglicky mluvené filmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kategorie neanglicky mluvených filmů vyvolává asi největší zájem tuzemských fanoušků stříbrného plátna, protože mezi pěti nominovanými filmy jsou Želary. Jeho největším konkurentem je kanadská Invaze barbarů Denyse Arcanda, která je již uvedena v našich kinech. SYNOPSE VŠECH NOMINOVANÝCH FILMŮ V ČLÁNKU.

Foto: Zdenka Vaníčková

Vodník s rusalkami hlídal v hornobečvanské přehradě jesetery

Článek

ANKETA: Který z režisérů nakonec při slavnostním udílení Oscarů vystoupá na pódium? Zkuste si zatipovat v anketě na konci článku.

Neanglicky mluvený film
Invaze barbarůKanada
ZloŠvédsko
Soumrak samurajeJaponsko
DvojčataNizozemsko
ŽelaryČeská republika

Nominace jako obvykle vyvolaly značnou kritiku, tentokrát především proto, že čtyři snímky se odehrávají před koncem padesátých let a s výjimkou Invaze barbarů nejsou kontroverzní. Pětisetčlennému výboru je především vytýkáno, že byly vynechány tři vyzdvihované zahraniční filmy: Usáma afghánského režiséra Siddika Barmaka, Good Bye, Lenin! Němce Wolfganga Beckera a ruský snímek Návrat režiséra Andreje Zvjaginceva. Jeden bývalý člen řekl filmovému deníku Daily Variety, že členové výboru "jsou spíš v důchodu, někdy až příliš," zvolené filmy proto odpovídají vkusu seniorů.

Invaze barbarů

  • Země: Kanada
  • Režie: Denys Arcand

Film Denyse Arcanda, kterého proslavil snímek Ježíš z Montrealu, vypráví o univerzitním profesorovi, který má nevyléčitelný nádor na mozku. Jeho blízcí mu připraví program pro poslední dny života, přičemž nešetří peněz a jsou ochotni i překročit zákon, místo morfia mu třeba shání heroin.

Mnohovrstevnatá tragikomedie, která je pokračováním 17 let starého snímku Úpadek americké říše, ukazuje, jak blízkost smrti může změnit člověka. Konfrontuje přitom ideály intelektuálů let šedesátých s pohledem generace vyrostlé na počítačových hrách - to vše ve stínu teroristického útoku z 11. září.

Snímek získal Evropskou filmovou cenu, byl oceněn na MFF v Torontu i v Cannes a dostal tři Césary. Invaze barbarů byla součástí zahajovacího večera letošního 11. ročníku mezinárodní přehlídky Febiofest a je uváděna v rámci Projektu 100.

Zlo

  • Země: Švédsko
  • Režie: Mikael Hafström

Drama Zlo natočil švédský režisér Mikael Hafström, od něhož jsme neviděli zatím žádný film, byl jen spoluscénaristou u nás uváděné komedie Policajti. Drama natočené podle autobiografické knihy švédského spisovatele Jana Guilloua vypráví příběh šestnáctiletého Erika, kterého doma bije otčím a svůj vztek si pak chlapec vylévá na spolužácích. Kvůli agresivitě je umístěn na internátní škole, kde ovšem vládne šikana mladších žáků, mezi něž patří právě Erik. Film se zabývá otázkou, jak neztratit v takovéto situaci důstojnost a nezaplést se do kolotoče násilí, kde bití chlapci později šikanují mladší spolužáky. Dojem umocňují dobré herecké výkony.

Soumrak samuraje

  • Země: Japonsko
  • Režie: Jodži Jamada

Snímek japonského režiséra Jodžiho Jamady se odehrává na počátku reforem mejdži, které znamenaly konec éry samuraje. Film, který byl uveden v roce 2003 na Berlinale vypráví příběh chudého ovdovělého samuraje, který po smrti své ženy zvažuje, zda by neměl prodat meč, aby mohl zaplatit za pohřeb matky. Sám nemá válečnické založení, takže se nestal skutečným samurajem, když se však zastane své bývalé ženy proti jejímu bývalému muži, významnému samurajovi, vydává se na cestu bojového umění. Nakonec se stane uznávaným samurajem, který svede bitvu na život a na smrt se svým sokem. Film je považován za černého koně soutěže.

Dvojčata

  • Země: Nizozemsko
  • Režie: Ben Sombogaart

Z tvorby holandského režiséra Bena Sombogaarta jsme mohli vidět jen dětský snímek Můj kamarád Tim (nedávno uvedený v ČT  pod názvem Kapesní nožík). Dvojčata natočená podle románu Tessy de Loo přinášejí příběh sester dvojčat, které se narodily v Kolíně nad Rýnem a  po smrti rodičů ve dvacátých letech se jejich cesty rozdělily. Tuberkulózní Lotte se dostala do vzdělané rodiny své tety v Holandsku, kdežto Annu vychovával na statku na vestfálském venkově strýc, bigotní katolík. Ta prožila válku jako manželka německého vojáka, zatímco druhá pomáhala prchajícím Židům. Dvojčata budou od 11. března uvedena v rámci Dnů evropského filmu

Želary

  • Země: Česká republika
  • Režie: Ondřej Trojan

Druhý film Ondřeje Trojana je přepisem knihy Jozova Hanule od Květy Legátové. Zachycuje osud Elišky (Anna Geislerová), které nezbývá než změnit identitu, protože je až příliš zapletena do protinacistického odboje. Stěhuje se do horské vesnice, kde si musí vzít za muže negramotného horala, aby ji ostatní vesničané přijali. Nakonec se do něj zamiluje a společně čelí osudu i pronásledování. Obohacením jsou další motivy přibližující život ve vesnici.

TIP NOVINEK: Blog tvůrců filmu Želary na blog.lide.cz

Anketa

Který neaglicky mluvený film získá Oscara?
Invaze barbarů
25,2 %
Zlo
10,3 %
Soumrak samuraje
15,9 %
Dvojčata
11,6 %
Želary
37 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 464 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Želary: z velkého dramatu do hezké pohádky

Režisér a producent Ondřej Trojan režíroval v roce 1990 nepříliš úspěšný film Pějme píseň dohola. Jako producent je ovšem podepsán pod filmy veleúspěšnými:...

Výběr článků

Načítám