Hlavní obsah

Operní pěvkyně Anne Sofie von Otter vystoupí s jazzmanem Bradem Mehldauem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operní pěvkyně Anne Sofie von Otter vystoupí s jazzovým klavíristou Bradem Mehldauem 26. října v Obecním domě v Praze. Poprvé v Evropě uvedou naživo materiál z nového dvojalba Love Songs, které právě nyní vychází na prestižním labelu Naïve.

Článek

Sedm duetů švédské pěvkyně s hudbou Brada Mehldaua a texty inspirovanými básněmi Sary Teasdalové, britského poválečného básníka Philipa Larkina a amerického lyrika a malíře E. E. Cummingse, tvoří první část nahrávky Love Songs.

Druhý disk je věnovaný třinácti písním různých autorů populární hudby, například Léa Ferrého, Joni Mitchellové, Michela Legranda či Johna Lennona a Paula McCartneyho. Tato část alba svým charakterem volně navazuje na pianistovu spolupráci se sopranistkou Rennée Flemingovou, se kterou před čtyřmi lety vydali desku Love Sublime.

Anne Sofie von Otter se poprvé setkala s Bradem Mehldauem v rádiu. "Slyšela jsem ho v rádiu a jeho hudba mě zasáhla, je tak brilatntní a vynalézavá a samozřejmě tam byly i nádherné verze standardů a popových písniček, které byly skutečně nádherné. To mě přivedlo na myšlenku, že to je někdo, s kým bych chtěla jednoho dne spolupracovat," říká operní pěvkyně.

"Pak jsem viděla, že udělal CD s Renée Flemingovou, které obsahovalo některé jeho písně, tak jsem si řekla, že by mu ta myšlenka nebyla proti srsti."

Pěvkyně nepochází z jazzového prostředí, nicméně je jí blízké a obdivuje např. Ellu Fitzgerald, Billie Holiday a Ninu Simone. "Barbra Streisand je další, koho obdivuji. Pochází z úplně jiného prostředí, ale dokáže mě úplně přibít ke křeslu svým hlasem. Ve skutečnosti jsem začala poslouchat jazz teprve, když jsem se seznámila s přáteli na hudební akademii ve Stockholmu. Posedávali jsme celou noc, pili víno a poslouchali Keitha Jarretta a  Mahavishnu Orchestra a Chicka Coreu," popsala.

Předprodej vstupenek na všechny koncerty Strun podzimu probíhá ve Festivalovém informačním a předprodejním centru umístěném v hlavní pokladně Národního divadla od pondělí do čtvrtka od 11.00 do 18.00 hod. Dále na e-mailu vstupenky@strunypodzimu.cz a v síti Ticketpro.

Reklama

Výběr článků

Načítám