Hlavní obsah

Ondřej Ruml nalákal i Svěráka. Na moderní verze Voskovce a Wericha

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Talentovaný zpěvák Ondřej Ruml, který se poprvé proslavil v X Factoru, se pustil do archívních vod a přezpíval českou klasiku na desku s všeříkajícím názvem Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha.

Foto: Warner Music

Ondřej Ruml a Zdeněk Svěrák

Článek

Ondřeje Rumla si můžete pamatovat jako nejvýraznějšího účastníka televizní soutěže X Factor. Po úspěchu v soutěži měl experimentátor, který měl vždy blízko k swingu, blues, pop-jazz, country i world music, vydat desku. Jeho názory se ale lišily od komerčního pohledu producentů, kteří chtěli všechno rychle a hlavně středoproudově.

Ruml to odmítl a po pár letech si vydal výbornou desku Proměna sám. Působil také v divadelním projektu Michala Horáčka Kudykam a hrál v muzikálech Johanka z Arku, Quasimodo nebo Hamlet. Spolupracoval na albu Český kalendář Michala Horáčka, nejprodávanější desce roku.

Starým písním dal nyní s přáteli (Matej Benko – piáno, Pavel Zbořil – bicí, Rasťo Uhrík – kontrabas, Miroslav Hloucal – trubka, Radek Zapadlo – saxofon) trochu modernější zvuk, ale upravovali nenásilně, pořád jde o jazz.

Foto: Warner Music

CD Ondřeje Rumla

“Ten nápad byl ve mně dlouho. Už na konzervatoři, kde jsem s těmi písněmi přišel do styku asi nejvíc, jsem si říkal, že by nebylo od věci natočit je – jak se říká – s malou partou. Nechtěli jsme písně nijak zásadně měnit. Je ale pravda, že Matěj Benko i Míra Hloucal, kteří mi pomáhali s aranžemi, měli někdy takovou fantazii, že se nedalo couvnout. Vždycky jsme se ale snažili, aby hudba podpořila text,” uvedl zpěvák.

Nápad nadchnul i Zdeňka Svěráka, který si s Rumlem zazpíval Stonožku. „Nejedná se tady o pietní uctění odkazu, ale o vychutnávání. Zpívá se a hraje se na vysoké úrovni, je to moderní, je to vyznání a vzkaz dávným autorům: jsme z jiného století, ale srdcem se nelišíme,“ uzavřel Svěrák.

Koncertní křest se odehraje v Lucerna Music Baru 12. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám