Hlavní obsah

Ondřej Maleček je malířem máchovského romantismu

Právo, Jan Šída

Městská galerie Kolín připravila výstavu malíře Ondřeje Malečka nazvanou Obrazy – letní zátiší aneb lyrická zkratka (trvá do 30. prosince). Autor patří k výrazným personám domácí výtvarné scény. Malbu studoval v ateliéru Pavla Nešlehy a Stanislava Diviše.

Foto: Jan Šída

Ondřej Maleček používá minimalistický výtvarný rukopis.

Článek

Uměleckými východisky jeho tvorby jsou expresionismus, symbolismus a minimalistická malba. Ideově se nechává inspirovat romantismem básnického rozervance Karla Hynka Máchy, temným poselstvím švýcarského malíře Arnolda Böcklina i nespoutanými krásami divoké přírody.

Na většině pláten používá velmi omezený výběr barev. Akryl Tři oříšky z roku 2010 si vystačí s černou a několika odstíny šedé. Díky tomu vzniká dojem syrové přírodní scenérie. Jako bychom se dívali do trávy na přelomu listopadu a prosince, kdy ranní mrazík už zalézá za nehty a blednoucí slunce se nesměle prodírá skrz mléčnou oblohu. Místo klasických oříšků se však v trávě šklebí miniaturní lebky.

Symbol lebky coby dominantního znamení se objevuje na obraze Vanitas (2010). Mezi dvěma květinami leží lidská lebka, jako kdyby někdo skončil svůj život na louce mezi voňavými květy. Ale aby výsledná atmosféra díla nesváděla k přílišnému optimismu, malíř použil pouze černou a šedou barvu. Velmi kontrastně působí pestrobarevný rámeček, který celou poněkud funerální kompozici lemuje.

Plátno Jeskyně, les, zuby žraloka (2012–2017) svým pojetím připomíná Böcklinův obraz Ostrov mrtvých. Na tom Malečkově trčí k modročerné klenbě oblohy temné megalitické falické symboly.

Podobný symbol je použitý i na obraze Zátiší (2020). Trčí uprostřed plochy a je rámovaný ležatým kosočtvercem. Totemová symbolika se prolíná s erotickými znaky a celý obraz v sobě skrývá oba základní principy světa, tajemství a plodnost.

Díla Ondřeje Malečka prostřednictvím zobrazovaných, až na dřeň oholených symbolů dění světa nejen popisují, zároveň pomocí určitých kódů vysvětlují. Ne však definitivně, aby něco zbylo i pro ty, kteří se na jeho obrazy dívají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám