Hlavní obsah

Oldřich Kaiser točí doma Žraloka

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražském bytě herce Oldřicha Kaisera se v těchto dnech natáčí celovečerní hraný film scenáristky a režisérky Marii Procházkové Žralok v hlavě. Kaiser v něm hraje hlavní roli muže mezi čtyřiceti a šedesáti lety, který má ve filmu označení Blázen.

Foto: NPÚ
Článek

"Pozval jsem slečnu režisérku na lehký nedělní oběd k sobě domů, abychom probrali charakter mojí postavy. Ale to byla chyba. Už chtěla zůstat," vysvětluje Kaiser jak se stalo, že se film natáčí v jeho bytě. "Nakonec jsem souhlasil, stejně vůbec nebývám doma," dodává větu, která tvůrce zprvu vyděsila: "Snažila jsem mu vysvětlit, že by teď měl doma trávit víc času, protože ho budeme potřebovat. Přece jenom hlavní role je hlavní role," vzpomíná na přípravy režisérka.

Hlavní postavou je Blázen

Blázen má většinou okna otevřená dokořán, a nabízí tak pohled do útrob stroze zařízeného přízemního bytu. Často sedává za oknem, často přešlapuje v trepkách, trenkách a tílku na chodníku před oknem a kouří. Téměř pořád oslovuje kolemjdoucí. Své oblíbence si pamatuje, dvorně jim říká "dámy". Když volá Ahoj! má dobrou náladu. Nikdy si nemůžeme být jisti, co je realita a co je jeho sen.

Když se Bláznovi nahlédne do hlavy, děsně to tam "jede". Zpracovává informace a snaží se z nich sestavit něco, co by pro něj mělo smysl. Má strach o deštné pralesy, pro pivo chodí do výčepu za rohem s vlastním půllitrem a pak ho pije venku na stojáka. Nevšímá si psů. Má vysokou školu, kdysi jezdil sportovně na kole. Pamatuje si své jméno a adresu. Má kulturní vzdělání: malířství, architektura, divadlo, literatura, dějepis... Jen souvislosti vnímá po svém a díky tomu vlastně často v jejich prostotě velmi přesně.

Žralok v hlavě je jednoduše řečeno film o setkávání a míjení, o lidech, které neznáme, přestože je denně potkáváme.

Kaiserův byt odpovídal představám režisérky

Dlouho to však vypadalo, že se snad vůbec nezačne točit. Vhodné prostředí nebylo k nalezení. "Naše představa bytu, kde se film odehrává, byla zcela specifická a nemohli jsme ho nikde najít. Byt Oldřicha Kaisera naštěstí režisérčiny představy zcela splňoval," vysvětluje producent Vratislav Šlajer. Kromě toho doufal, že právě díky tomu bude herec každý den včas na natáčení. Zatím se jeho naděje splnily, takže je reálná naděje, že film Žralok v hlavě, v němž dále hrají Jana Krausová, Kristýna Leichtová a David Máj, bude mít premiéru podle plánu na jaře příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám