Hlavní obsah

OK Band: Kocábovi se líbilo lýtko naší zpěvačky

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská synthpopová skupina OK Band vydala album Újezd. Jeho větší část přináší zremasterovaný záznam vystoupení v Újezdě nad Lesy v březnu 1982, což byl jeden z prvních koncertů kapely vůbec. Kolekce navíc nabízí i dvě novinky, remaky skladeb I’ve Got My Eye On You a Promiň, miláčku. V jejich nových verzích se jako hosté objevili klávesista Roman Holý z Monkey Business, respektive kytarista Petr Štěpán z XIII. století.

Foto: archív skupiny

OK Band, zleva Vladimír Kočandrle (klávesy), Marcela Březinová (zpěv) a Jan Manda (kytara).

Článek

Čím byl koncert v Újezdě nad Lesy tak významný?

Marcela Březinová (zpěv): Bylo to poprvé, kdy jsme vystoupili jako předkapela Pražského výběru. Hráli jsme před ním pak ještě několik měsíců a byla to pro nás obrovská škola.

Vladimír Kočandrle (klávesy): Získali jsme díky tomu věhlas a hodně se o nás mluvilo. Později se nám ozývali různí lidé s informací, že údajně existuje nahrávka a že bychom ji mohli vydat. Před několika měsíci za mnou přišel hudební publicista Petr Korál s tím, že mu tu nahrávku kdosi poskytl. To byl impuls vyslyšet přání fanoušků a vrátit se ve vzpomínkách k tomu skvělému koncertu.

V čem byl skvělý?

Kočandrle: Spousta lidí má raný OK Band spojený s prvními singly a debutovým albem Disco z roku 1985. Koncert v Újezdě však proběhl předtím, než jsme udělali poměrně zásadní čistku v repertoáru a spoustu věcí jsme z něho vyhodili. Přišly nám hloupé, ale časem se to změnilo a dnes nám přijdou docela dobré.

Proč si Pražský výběr vybral jako předskokany právě vás?

Kočandrle: Bezpečně vím, že Michael Kocáb jednou řekl, že se mu líbí lýtko naší zpěvačky. Možná to byl rozhodující důvod.

OK Band tehdy ještě zpíval zčásti anglicky. Postupem času to ale odboural. Proč?

Kočandrle: Mělo to prozaický důvod. Měl jsem známé v Americe a v roce 1981 jsme u Martina Kratochvíla nahráli anglický demosnímek. Říkali jsme si naivně, že s angličtinou bude snazší prosadit se ve světě. Bylo na něm asi devět písniček. Tím jsme si ale zadělali na pěkný problém, protože se pak špatně přetextovávaly do češtiny.

Na desce jsou znovu nahrané dvě písně, které pocházejí z té doby, ale dosud nevyšly. Jak jste k nim přistupovali?

Kočandrle: Dohodli jsme se, že je nahrajeme tak, jak bychom je nahráli tehdy, kdybychom měli dnešní techniku. Snažili jsme se zachovat patinu osmdesátých let.

Březinová: Než jsme je natočili znovu, poslouchala jsem pořád dokola záznam z Újezdu v autě. Jednou jsem zavolala Vladimírovi a řekla mu, že písnička I’ve Got My Eye On You je tak super hit, že bychom ji měli natočit znovu. Podle mě je to skladba, která byla neprávem zapomenuta. Je výborná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám