Hlavní obsah

Ogoya Nengo přiblíží ženské zpěvy z Keni

Praha

Originální styl dodo představí ve čtvrtek v Paláci Akropolis téměř osmdesátiletá keňská zpěvačka Ogoya Nengo se svou skupinou Dodos. Jde o vymírající žánr, písně, které mohou zpívat jen dospělé ženy. Vyjadřuje se v nich nejen k typickým ženským problémům, jako je nevěra mužů, nemoc a smrt, ale i k politice, k násilí ze strany policie.

Foto: Rachot

Ogoya Nengo

Článek

Ogoya Nengo se narodila zřejmě na přelomu třicátých a čtyřicátých let na keňském pobřeží Viktoriina jezera. Pocházela z rodiny zpěváků a vypravěčů, v jejichž tradici pokračovala. Jako nejmladší členka rodinného sedmičlenného souboru na sebe poutala pozornost.

Se svou starší sestrou pak sjezdila skoro celý region, přičemž zpívala velkým náčelníkům, válečníkům i koloniálním správcům a misionářům.

Foto: Rachot

Ogoya Nengo se souberem Dodos

Její umění by ale bylo známé jen místně, kdyby si jí nevšimli němečtí experimentátoři Stefan Schneider a Sven Kacirek, který se dlouhodobě věnoval hudbě z Keni. V roce 2013 produkovali její první mezinárodní album, které vyšlo loni na značce Honest John.

Nahrávali ho v jejím domě v západní Keni ve vesnici Rangala. Zachovali tak písním přirozenost. Zní v nich jen hlasy, často v podobě zvolání a odpovědi. Doplňuje je jen rytmus bubnu a chřestítek.

Písně mají na rozdíl od současné africké hudby jen pomalý uvolněný až houpavý rytmus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám