Hlavní obsah

Odnože festivalu Rock for People nabízejí průřez toho nejlepšího

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé festivalu Rock for People si před několika lety vymysleli sérii menších akcí, které pod svými plnohodnotnými názvy představují v různých koutech Čech to nejlepší, co bylo v posledních letech možné na Rock for People vidět.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Publikum festivalu Rock for People

Článek

Přidávají k nim nesporné talenty, z nichž letos nejvýraznější je svébytný a ironický písničkář Xindl X, jenž se představil například na přehlídce v Kytlici či minulý týden v Litvínově.

Za každého platícího návštěvníka, který přijde na některý z festivalů, odevzdá pořádající Ameba Production jednu korunu obecně prospěšné společnosti Rozmarýna. Ta pomáhá mladým lidem, kteří vyrostou v dětském domově, nebo lidem z nefunkčních rodin a žijícím na ulici.

.: Horkýže slíže v nejlepší formě. Zleva: Juraj Štefánik (kytara, zpěv), Marek Viršík (bicí), Mário Sabo (kytara) a Peter "Kubo" Hrivňák (zpěv, baskytara).foto: PRÁVO/Milan Malíček

Natruc zradilo počasí

V sobotu se na Kmochově ostrově v Kolíně konal další z těchto satelitních festivalů – Natruc. Charakterizovalo ho chladné a deštivé počasí. Odehrál se ale v důstojných podmínkách, neboť na ostrově vyrostlo během roku příjemné multikulturní zařízení s arénou pro několik tisíc diváků, sociálním zařízením a dlážděnou cestičkou, která byla pro sobotní akci veledůležitá.

Na dvou pódiích se vystřídalo sedmnáct skupin, mezi nimi i zajímavá maďarská parta Insane. S nejvřelejším přijetím se ovšem setkali tradiční „velikáni“ satelitních festivalů Rock for People.

.: Vypsaná fixa, zpěva Pítrs (bicí), Márdi (zpěv, kytara), Mejn (baskytara), mejla (kytara). foto: Sony BMG

Před odjezdem na dovolenou si s chutí zahráli a zašprýmovali slovenští Horkýže slíže, které při vystoupení svévolně chvíli doprovázely tři dívky a svými horkými tanci zahřály jinak studený vzduch u Labe.

Vypsaná fixa kralovala s průřezem repertoáru z deseti let své existence a radost jí udělalo, že velký ohlas sklízejí především nové písně z loňské desky Fenomén. Čechomor pohladil srdce lidovými písničkami z Čech i Moravy a houslista Karel Holas Právu prozradil, že souběžným koncertováním s cimbálovou muzikou Martina Hrbáče z Horňácka se mu splnil dávný sen. „Hrbáčova cimbálovka je absolutní špička,“ vysvětlil.

.: Karel Holas ze skupiny Čechomor.foto: Právo/Sony BMG

Pozornému zájmu asi dvou tisícovek diváků neušla ani vystoupení Anety Langerové, Sta zvířat, Cocotte Minute či UDG.

Reklama

Související témata:

Související články

Rock for People je i pro děti

Druhým dnem pokračoval ve čtvrtek ve Festivalparku na letišti v Hradci Králové čtrnáctý ročník hudební přehlídky Rock for People. Její první noční hvězdou byla...

Výběr článků

Načítám