Hlavní obsah

Oceněný karlovarský film Chlapi nepláčou bude mít premiéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Chlapi nepláčou, jeden z nejvýraznějších filmů 52. mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, jenž získal Zvláštní cenu poroty, bude mít 3. října slavnostní premiéru v pražském kině Světozor. Zúčastní se jí režisér filmu Alen Drljević, jeho střihač Vladimir Gojun i herci Ermin Bravo, Boris Isaković a Sebastian Cavazza. Širší veřejnost bude moci úspěšné drama zhlédnout od 5. října, kdy jej v dalších kinech uvede distribuční label KVIFF Distribution.

Trailer k filmu Chlapi nepláčouVideo: KVIFF Distribution

 
Článek

Děj filmu se odehrává v prostředí prázdného hotelu v horách, v němž probíhá placená terapie osmi válečných veteránů tzv. jugoslávské války. Rozdílné úhly pohledu, kdy se někteří bojů aktivně účastnili a další válečné zločiny „pouze” sledovali, a navíc různé národnosti i etnika aktérů mají za následek zcela odlišné pohledy na interpretaci dějin. Slovinský terapeut v podání Sebastiana Cavazza má nelehký úkol zvládnout vypjatou atmosféru, v níž hraje nebezpečnou roli každé slovo, nebo dokonce gesto.

Kromě Zvláštní ceny poroty si koprodukční film Bosny a Hercegoviny, Slovinska, Chorvatska a Německa z Karlových Varů odvezl také cenu Europa Cinemas. V srpnu byl také za Bosnu a Hercegovinu zvolen letošním kandidátem na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Foto: Aerofilms

Z filmu Chlapi nepláčou

Režisérem a scenáristou snímku Chlapi nepláčou je rodák ze Sarajeva Alen Drljević, člen Evropské filmové akademie, který je renomovaným dokumentaristou, v oblasti hraného filmu však tentokrát úspěšně debutoval.

Při tvorbě snímku mohl režisér čerpat z vlastních válečných zkušeností. K jeho vzniku sdělil: „V létě 2010 jsem se přihlásil na tréninkové setkání pořádané jistou mírovou organizací pro válečné veterány z bývalé Jugoslávie. Původně jsem si tam chtěl udělat rešerši ke krátkému dokumentárnímu filmu. Sám jsem byl vojákem v bosenské válce a myslel jsem si, že podobný workshop mi pomůže se do tématu co nejlépe ponořit. Navíc jsem byl přesvědčený, že už jsem své vlastní zážitky z války nechal dávno za sebou, měl jsem je za uzavřenou kapitolu. Ale ten workshop mě úplně dostal. Seděl jsem tam s lidmi, kteří na sebe doslova pálili jednu ránu za druhou, tedy přesněji my jsme je na sebe navzájem pálili.“

Foto: Aerofilms

Z filmu Chlapi nepláčou

Kromě již zmíněného slovinského herce Sebastiana Cavazzy se dalších zásadních rolí zhostili Srb Boris Isakovič, člen souboru a ředitel činohry srbského Národního divadla, a Ermin Bravo, rodák ze Sarajeva, který se mimo jiné objevil ve filmu Angeliny Jolie s názvem V Zemi krve a medu.

Ve filmu dále hrají Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Ivo Gregurević a Izudin Bajrović.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám