Hlavní obsah

Ocasek zemřel na srdeční chorobu umocněnou rozedmou plic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký rockový hudebník a producent Ric Ocasek zemřel v důsledku srdeční choroby, kterou umocnila rozedma plic. S odvoláním na soudního lékaře o tom v úterý informovala agentura AP. Pětasedmdesátiletého zpěváka legendární rockové kapely The Cars nalezla mrtvého v jeho bytě na Manhattanu jeho manželka Pavlína Pořízková.

Foto: Aaron Josefczyk, Reuters

Ric Ocasek na snímku z dubna 2018

Článek

Pořízková na instagramu zveřejnila příspěvek, ve kterém napsala, že Ocasek se „velmi dobře zotavoval po operaci” a jejich dva synové dohlíželi na to, aby mu nic nechybělo. Neuvedla, jaký lékařský zásah hudebník podstoupil. V neděli ráno mu přinesla kávu a „zjistila, že v noci pokojně zemřel”.

Ocasek se narodil v Americe - v marylandském Baltimoru, má ale české předky. Na hudební scéně byl aktivní téměř 50 let. Kariéru začal počátkem 70. let, hrál například ve skupině Milkwood. Úspěch přišel s kapelou The Cars, kterou založil v roce 1976 a jež byla inspirovaná novou vlnou, když spojovala punkový minimalismus a elektroniku s promyšlenými kytarovými party a silnými melodiemi. Už debutové album The Cars z roku 1978 se vyšplhalo na osmnáctou příčku albového žebříčku a následují Candy-O z roku 1979 bylo třetí. Nejúspěšnější byla deska Heartbeat City z roku 1994 na které byl singl Drive i píseň You May Think, která se stala videoklipem roku na MTV.

V roce 2018 byla skupina The Cars, která se v roce 1988 rozpadla a pak nakrátko dala znovu dohromady v roce 2010, kdy natočila desku Move Like This uvedena do Rock´n´rollové síně slávy.

Ocasek byl rovněž uznávaným studiovým hudebníkem, pracoval pro mnoho kapel.

Především však byl významným producentem, stál za úspěšnými nahrávkami punkových Green Day, D Generation i Bad Religion, ale také Hole se zpěvačkou Courtney Love, No Doubt, Weezer a novovlných Romeo Void či elektronického experimentálního dua Suicide.

S Pavlínou Pořízkovou se Ocasek oženil v srpnu 1989. Dlouho tvořili jeden z nejstabilnějších párů showbyznysu, loni ale topmodelka oznámila, že už spolu nežijí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám