Hlavní obsah

Obraz čínského malíře se vydražil za rekordních 251 miliónů korun

Dílo čínského moderního malíře Čao Wu-ťiho se v neděli vydražilo za rekordních 76 miliónů jüanů (asi 251 miliónů korun) na první velké aukci dražební síně Sotheby's v Číně. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Sothebys.com

Obraz Abstrakce

Článek

Čao Wu-ťi (Zao Wou-ki/Zhao Wuji), který byl známý svým abstraktním stylem, se podle ředitele asijské pobočky Sotheby's Kevina Chinga „stane, nebo už možná je čínským Picassem”. Umělec, který žil v Paříži či Spojených státech, zemřel letos v dubnu ve Švýcarsku.

Dražební síň Sotheby's a její místní partner Beijing Gehua Art Company nabídly v dražbě pořádané v Pekingu díla čínského moderního a současného umění v celkové odhadované hodnotě více než 123 miliónů jüanů (více než 400 miliónů korun).

Obraz nazvaný Abstrakce Čao Wu-ťiho byl před dražbou odhadován na 35 až 45 miliónů jüanů. Kupcem, který ho nakonec vydražil za zhruba dvojnásobek, je sběratel z čínské provincie Šan-si bohaté na uhlí. Další Čaova malba odhadovaná před dražbou na čtyři až šest miliónů jüanů se vydražila za 38 miliónů jüanů. Třetí z jeho obrazů kupce nenašel.

Reklama

Výběr článků

Načítám