Hlavní obsah

Oblíbenkyně matky Štěstěny vydala nové album

Novinky, Jaroslav Špulák
PRAHA

Matka Štěstěna si vybírá své ratolesti s rozvahou. Když už ale na někoho ukáže, jeho život se změní v ráj na zemi. Spravedlností ovšem nehýří - její oblíbenkyně nedostane nic zadarmo.

Článek

Americká herečka, tanečnice a zpěvačka Jennifer Lopezová je zřejmě jedno ze Štěstěniných nejmilejších dětí. Na svět přišla v newyorském Bronxu portorikánským rodičům, kteří se rozhodli odejít do Států a zajistit dětem lepší život. Chtěla tančit, byla v tom úspěšná. Chtěla hrát ve filmu - stala se hollywoodskou hvězdou. Nakonec chtěla nahrávat hudbu - a nahrávala. Její tři řadová alba (plus jedno remixové) získala přelepku hitů sezóny.

To jsem já

Aktuální sbírka se jmenuje This is me... then a Lopezová se na ní odpoutala od prvoplánových latinskoamerických hudebních motivů. První krok k tomu ovšem učinila již na začátku loňského roku, kdy na třetí místo své diskografie připsala remixové album J to the Lo! Kromě toho, že bylo mizerné, ji přistihlo při hudebním vykořeňování se.

Neúspěšná právnička

Na svět přišla v červenci 1970, a jen se rozkoukala, pochopila, že její místo bude v zábavním průmyslu. Ve čtyřech letech se stala malou poctivou tanečnicí a za dalších deset let přidala hodiny zpěvu. Začaly se jí plnit první umělecké sny, zvláště když byla přijata na taneční školu na Manhattanu, ovšem její matka Guadalupe by doma nejraději viděla právničku. Chtěla přece pro děti lepší život.

Lopezová se jí pokusila vyjít vstříc a dostala se na prestižní Baruch College. Vydržela tam ale jediný semestr, pak po hádce s rodiči opustila domov a vyrazila vstříc bohémskému životu. Přespávala v tanečních zkušebnách, chodila na konkursy, zkoušela to v televizních pořadech a po osmiměsíčním kolotoči bez špetky jistotyse nervově zhroutila.

Štěstěna jí podala ruku na sklonku devětaosmdesátého roku, kdy dostala angažmá v zájezdové taneční skupině a vydělávala kolem osmi set dolarů týdně. Po pár měsících ji vzaly na milost i televizní společnosti, kterým do té doby vadil především její portorikánský původ. Brána šoubyznysu se otevřela dokořán.

Dva světy

Od tance zamířila nejprve na filmové plátno. Ve třiadevadesátém roce se objevila v televizních seriálech Druhá šance a Hotel Malibu. O rok později debutovala v celovečerním filmu Mi Familia, následovaly výraznější role ve Vlaku plném peněz, snímku Jack a první hlavní úloha spojená s nominací na Zlatý Globus v Seleně.

V roce 1997 se podílela na dalších filmech. "Budu už brát pouze hlavní role," prohlásila sebevědomě a ukončila pobyt v herecké škole. Během následujících dvanácti měsíců se stala nejlépe placenou latinskoamerickou herečkou v Hollywoodu a pak si dovolila v jednom rozhovoru pošpinit vztahy ve filmové branži.

Sesypala se na ni lavina kritiky, pročež nebylo divu, že zanedlouho ohlásila pokus prosadit se jako zpěvačka. Podepsat smlouvu s vydavatelskou společností Epic nebyl při jejím tehdejším renomé problém.

Od roku 1999 se tedy Jennifer Lopezová pohybuje střídavě mezi herci a zpěváky. Debutové album pojmenovala On the 6 podle dráhy, kterou jezdívala za prací, a dokázala z něho vytěžit několik pozoruhodných hitparádových úspěchů. Druhé jí dalo nové umělecké jméno. Nazvala je totiž J. Lo a od té doby jí svět neřekne jinak.

Milostná žeň

K dárkům Štěstěny jistě patří také krása, kterou na Lopezové nešetřila. Ulehčila jí tím sice cestu k filmu i na hudební scénu, ovšem připravila jí soužení v osobních vztazích.

Pomiňme bulvární informace o tm, kterak podepsala smlouvu se svým současným partnerem, hercem Benem Affleckem, na to, že ji bude obšťastňovat den co den. Faktem je, že během natáčení filmu Selena se v roce 1996 zamilovala do barmana Ojaniho Noa, jehož pohnala k oltáři o rok později. Po roce bylo po vztahu. Na 1. leden 2000 byla oznámena svatba s rapperem Seanem "Puffem" Combsem, ovšem ten se k ní neměl a ze vztahu na svatého Valentýna elegantně vycouval.

O druhý manželský pokus se s Lopezovou pokusil choreograf Criss Judd. V září 2001 si řekli "yes", loni v létě ovšem několikrát za sebou v záchvatu nepřátelství vyřvávali "no". Za pomyslnými dveřmi už čekal filmový herec Ben Affleck a fáma o tom, že s Lopezovou očekává miminko.

Jennifer Lopez: This is me... then

Těžko soudit, je-li americká Portorikánka Lopezová úspěšnější coby herečka či zpěvačka, nicméně na hudebním poli její jméno sílí, aniž by měla nejmenší snahu (a čas) podpořit je koncertním turné.

Těžko soudit, je-li americká Portorikánka Lopezová úspěšnější coby herečka či zpěvačka, nicméně na hudebním poli její jméno sílí, aniž by měla nejmenší snahu (a čas) podpořit je koncertním turné.Novinku vzdálila apriornímu latinskoamerickému cítění a dala se na pochod cestou k mainstreamu. Zčásti použila studiových syntetických zvuků, ovšem velkou část kolekce nahráli citliví hudebníci, kteří vzhledem ke stylovému cítění vokalistky rozšířili její vnímání na velký akční rádius.

Lopezová není nijak přesvědčivá zpěvačka. Sází proto na jistotu, nevypravuje se do překotných či jinak technicky náročných pasáží a vcelku rozumně hledá spíše náladu než hudební mistrovství. Důsledkem je pokojně plynoucí kolekce pro nenáročné posluchače s písněmi vyrovnanými a svým způsobem příjemnými. Alespoň do té chvíle, než se časem projeví jistá dávka monotónnosti.

Sony Music/Bonton, 50:13

Byla to sice jen fáma, nicméně svatební hostině by se ani jeden z těch dvou údajně nebránil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám