Hlavní obsah

Oblékaný betlém čeká oprava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYNŠPERK NAD OHŘÍ

Silně poškozený betlém v  Kynšperku nad Ohří, který nemá v zemi obdoby, čeká oprava. Většinu z částky 400 000 korun pokryje dotace ministerstva kultury, které betlém loni v létě prohlásilo za kulturní památku. Aby získal další peníze, pořádá kostel Nanebevzetí Panny Marie, kde se betlém nachází, sbírku.

Foto: Bohumil Kovalský

Tato část cesty měřila 56 kilometrů.

Článek

Dřevěný betlém, kterýje pět metrů vysoký, pět metrů široký, tři metry hluboký a tvoří jej 75 postav, z nichž nejstarší datují památkáři do roku 1680, je ojedinělý i neustálou obměnou výjevů v závislosti na změně liturgické doby.

"Od příštího pondělí bude betlém ukazovat biblický výjev Uvedení Páně do chrámu, který nahradí dosud každoročně ukazovaný Útěk do Egypta. Výjev jsme obnovili podle dochovaných historických fotografií," uvedl páter Přemysl Faměra. V tomto týdnu betlém představuje příchod Tří králů. Od Štědrého dne do 5. ledna betlém ukazoval narození Ježíška.

Opravený betlém by chtěl kynšperský duchovní v kostele trvale vystavit v zaskleném prostoru. Dosud byl každoročně vystavován pouze od 24. prosince do 2. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám