Hlavní obsah

Občan Kane je podle redakce BBC Culture nejlepším americkým filmem

Právo, Jaroslav Špulák

Drama Občan Kane (1941) režiséra Orsona Wellese je podle ankety zorganizované redakcí BBC Culture nejlepším americkým filmem historie. Na druhém místě skončil Kmotr režiséra Francise Forda Coppoly z roku 1972, na třetím Vertigo od Alfreda Hitchcocka z roku 1958. Čtvrtá pozice v anketě patří snímku 2001: Vesmírná odysea (Stanley Kubrick, 1968) a pátá filmu Stopaři (John Ford, 1956).

Foto: ČTK

Režisér Orson Welles, který se podílel na filmu Občan Kane.

Článek

Žebříček se sto filmy byl sestaven na základě hodnocení dvaašedesáti světových kritiků z Velké Británie, Evropy, Jižní Ameriky, Austrálie, Indie, Asie i Spojených států.

„Jde o filmovou tradici, která ovlivnila tvorbu na celém světě. Proto jsme měli pocit, že je důležité ukázat americký film z globálního pohledu.

Minulé ankety se buď nesoustředily jen na americký film, nebo se jejich tvůrci ptali na názor lidí zevnitř amerického filmového průmyslu,“ vysvětlili svůj záměr vyhlašovatelé ankety z BBC.

Pro její účely definovali americký film jako snímek, který obdržel finanční prostředky na výrobu z amerického zdroje. Režiséři nicméně nemuseli být američtí rodáci ani nemuseli natáčet na území USA.

Každý oslovený kritik sestavil svou desítku nejlepších snímků, kterým přidělil od jednoho do deseti bodů. Výsledný žebříček vznikl na základě počtu bodů, které jednotlivá díla obdržela.

V první desítce má Alfred Hitchcock dva snímky (na osmém místě je horor Psycho) a Coppolovi se do ní vešel i druhý díl Kmotra, jenž skončil na desátém místě. Z filmů, které byly natočeny po roce 2000, se nejvýše dostal Mullholand Drive (2001) režiséra Davida Lynche.

Nejlépe hodnoceným (a v anketě jediným) filmem Miloše Formana je Přelet nad kukaččím hnízdem z roku 1975. Skončil na 59. pozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám