Hlavní obsah

O Waltarim, otci Egypťana Sinuheta

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autor proslulého románu Egypťan Sinuhet nikdy v Egyptě nebyl, i když jinak cestoval rád. Píše o tom Markéta Hejkalová v knize Fin Mika Waltari, která s nevšední znalostí jeho díla i osudů popsala dobu, život a knihy světoznámého spisovatele.

Článek

Narodil se 19. září 1908 v Helsinkách v rodině luteránského pastora. První knížku napsal ještě před maturitou, vyšla v roce 1925. Jmenovala se Na útěku před Bohem a byl to příběh mladíka, který prchá před matkou, zbožností a před vlivem domova.

Začal studovat teologii, přešel na filozofickou fakultu, přesto si zvolil jako téma diplomové práce Nebeská a pozemská láska, vztah víry a erotiky. Pletky měl rád, přesto se oženil už jako dvaadvacetiletý. Jediná dcera Satu se manželce Marjattě narodila po roce. Manželství trvalo do Marjattiny smrti v roce 1978, zemřela o rok dřív než Mika.

Hejkalová diplomatkou

Hejkalová, která přeložila řadu jeho knih a ve Finsku působila i jako česká diplomatka, s pochopením popisuje zvyky a názory spisovatele posedlého svou prací.

Trpěl maniodepresivní psychózou, chvilky štěstí pocítil prý jen několikrát v životě, když dopsal jednu prózu a nemusel se trápit tématem nové. Pohřeb maminky zajišťovala žena, u bratrovy smrtelné postele ho jednou rukou držel za dlaň, druhou dělal korektury dopsané knihy. Psaní mu bylo vším.

Finové jsou prý závistiví

S pochopením složitého historického vývoje Finska ve vztahu k nacistickému Německu a k bolševickému Rusku vystihuje autorka Waltariho konzervativní politické názory stejně jako nadměrnou kritičnost jeho domácích hodnotitelů. Prý je ve Finsku častá závist, tolik známá i z dějin české kultury.

Lidé, kteří milují jeho romány věnované starověkému Egyptu, antice, vzestupu reformace v Evropě i Byzanci a Francii 15. století, dostávají dárek v podobě poutavé biografie. Milovníci historie právě díky jí mohou najít cestu k bohatému dílu velkého prozaika.

Markéta Hejkalová: Fin Mika Waltari, Nakladatelství Hejkal, 200 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám