Hlavní obsah

O Oscara bude bojovat český film Protektor

Aktualizováno

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) navrhla ve čtvrtek film Marka Najbrta Protektor k nominacím na amerického Oscara. Snímek získal v hlasování českých akademiků nejvíce hlasů. V trojici nejlepších se dále umístil Hlídač č.47 Filipa Renče a animovaný snímek Jiřího Barty Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Marek Najbrt

Článek

Nominace na prestižní ocenění Americké akademie filmových umění a věd nejen v kategorii Nejlepší cizojazyčný film budou oznámeny 2. února příštího roku. Vyhlášení vítězů 82. ročníku bude následovat 7. března.

„Pro nás je to dobrá zpráva, která shodou okolností přichází v den, kdy náš film vstupuje do distribuce. Co se týče našich šancí za mořem, jsem samozřejmě realista. Zároveň jsem ale rád, že jsme dostali příležitost a můžeme se o úspěch aspoň pokusit,“ uvedl k nominaci Najbrt.

Najbrtův Protektor, který vznikl v produkci společnosti Negativ a v koprodukci České televize a společností UPP a Soundsquare, vstoupil do českých kin teprve tento týden ve třiadvaceti kopiích. Mezinárodní premiéru bude mít v říjnu na MFF v Londýně.

Film je šitý na hollywoodské míry 

"Ve výhledu jsou i další festivalová uvedení, například v Denveru a Palm Springs," řekl ČTK producent Pavel Strnad. Podle ředitele ČFTA Petra Vachlera je výtvarný film Marka Najbrta jako ušitý na míru hollywoodským zvyklostem.

"Válka, Němci, Židé - právě tento model, až na Vesničku mou střediskovou a Kolju, otevíral Čechům brány k nominacím na Oscara. Poctu nejvyšší získaly Ostře sledované vlaky, nominovány byly snímky Musíme si pomáhat či Želary," uvedl Vachler v tiskové zprávě. Podle něj se tak i snímky Hlídač č. 47 a film Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? zařadily k nejlépe hodnoceným celovečerním hraným titulům za hlasovací období od října 2008 do konce září letošního roku, kdy mělo distribuční premiéru celkem devětadvacet českých snímků.

Protektor přinesl na plátno příběh rasově smíšené dvojice - rozhlasového redaktora a jeho židovské manželky, kteří v rámci válečného dramatu prožívají vlastní drama soukromé. Hlavní role ztvárnili Marek Daniel a Jana Plodková. V "riskantní hře o kariéru, lidskou důstojnost a nakonec i o život v temných a krvavých časech heydrichiády", jak snímek popisuje režisér, dále hráli například Klára Melíšková, Sandra Nováková, Jan Budař, Martin Myšička, Josef Polášek a Jiří Ornest.

Film bojoval s nedostatkem peněz

Tvůrci použili archivní záznamy vysílání Československého rozhlasu. Najbrt na scénáři tři roky spolupracoval s Robertem Geislerem a Benjaminem Tučkem. Nedostatek peněz několikrát zdržel začátek natáčení, chvílemi producentům hrozilo jeho odsunutí na neurčito. To, když odstoupil německý koproducent a z projetu se stal ryze český snímek. Pomohl dvanáctimilionový grant z fondu kinematografie i příspěvek České televize. Celkový rozpočet nakonec přesáhl 50 milionů korun, natáčet se začalo přesně před rokem.

První projekt autorského týmu Geisler-Tuček-Najbrt nazvaný Mistři získal v roce 2004 tři České lvy a Cenu filmových kritiků za nejlepší český film.

Reklama

Související témata:

Související články

Protektor. Konečně dobrý český film

Drama Protektor Marka Najbrta přichází do kin jako jeden z mála českých filmů, které nechtějí jen pobavit a přitom nejsou ani nudné, ani afektované a přehnaně...

Protektor bude mít premiéru v Londýně

Příběh rasově smíšené dvojice, rozhlasového redaktora a jeho židovské manželky, kteří v rámci válečného dramatu prožívají vlastní drama soukromé, je námětem...

Výběr článků

Načítám