Hlavní obsah

Nový rekord: Čínská oltářní socha se vydražila za 16 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Čínská oltářní socha z dynastie Ming se v sobotu v Brně prodala v aukci za 16,2 miliónu korun. Je to nejvyšší cena, jakou v Česku zaplatil sběratel za asiatiku. Uvedla to Markéta Kropáčková z Aukčního domu Zezula. Celkem se v sobotu v Brně v aukci prodala díla a umělecké předměty za zhruba 24 miliónů. Částka je bez aukční přirážky 18 procent.

Foto: Aukční dům Zezula

Čínská oltářní socha z dynastie Ming

Článek

V ohni zlacená oltářní socha pocházela původně ze soukromé sbírky Josefa Moráka. Je vysoká 35 centimetrů a váží přes sedm kilogramů. V aukci o ni soupeřila více než desítka zájemců. Nakonec skončila v soukromé sbírce jedno z asijských sběratelů.

"Jednalo se o ojedinělou a velmi dobře zachovalou muzeální položku," uvedla Kropáčková. Podle ní má prodej asiatik v aukcích velký potenciál. Vyvolávací cena sochy byla přitom původně 900 000 korun.

Foto: Aukční dům Zezula

Čínská oltářní socha z dynastie Ming

Zájem byl i o čínský paraván z koromandelského laku. Unikátní dřevěný paraván ze 17. století se prodal za 370 000 korun. Naopak bez kupce zůstala čínská prolamovaná váza ze 17. století, vyvolávací cenu 490 000 korun za ni nechtěl nikdo zaplatit.

Velký zájem byl naopak o talíř z 19. století původem z Persie. Do aukce šel s vyvolávací cenou 5000 korun, nakonec se prodal za 900 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám