Hlavní obsah

Novinka Jima Jarmusche dorazí do ČR v létě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z největších osobností amerického nezávislého filmu, režisér Jim Jarmusch natočil s osvědčeným Billem Murrayem snímek The Limits of Control (Hranice ovládání). V červenci se dostane i do české distribuce.

Článek

Herecký ansámbl je plný kvalitních hvězd. Kromě Murraye, který sklidil chválu za roli v posledním Jarmuschově celovečerním snímku Zlomené květiny, uvidíme Tildu Swintonovou (Zlomené květiny, Po přečtení spalte, Podivuhodný případ Benjamina Buttona) nebo Gaela Garcíu Bernala (Babel, Nauka o snech, Špatná výchova). 

O zápletce je zatím známo tolik, že osamělý hlavní hrdina v podání Isaacha De Bankolé přijede do současného Španělska, kde musí splnit tajný úkol za hranicí zákona. Jeho cíl ze začátku neznají ani postavy ani divák.

Jim Jarmusch je zásadní postavou nekomerčně orientované kinematografie 80. a 90. let. Narodil se vroce 1953 v Akronu v Ohiu. Od dětství miloval filmy, ale na prahu dospělosti uvažoval, že se stane spisovatelem. Literaturu vystudoval na Kolumbijské univerzitě, pak se ale definitivně obrátil k filmu.

K jeho prvním dílům patří Trvalá dovolená (1980), Nový svět (1982) a Podivnější než ráj (1984). Dnes jsou nejznámější filmy Zlomené květiny (2005), Kafe a cigára (2003), Mrtvý muž (1995) nebo Noc na zemi (1991).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám