Hlavní obsah

Noví Chinaski zahájili v Krnově klubové turné. Jejich písně obstály i bez dechů

Právo, Jaroslav Špulák

Chinaski šlapou dál. Zpěvák a kytarista Michal Malátný a kytarista František Táborský se loni rozloučili se čtyřmi spoluhráči a na jejich místo přijali klávesistu Jana Steinsdörfera, baskytaristu Tomiho Okrese a bubeníka Lukáše Pavlíka. Po menších vystoupeních vyjeli do klubů na první společné turné. Odstartovali je ve čtvrtek 22. března v krnovské Kofole.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Chinaski na pódiu krnovského klubu Kofola.

Článek

Tam se měl koncert konat až v sobotu, ale jelikož byl brzy vyprodaný, přidala kapela druhý, páteční. Když záhy nebyly vstupenky ani na něj, došlo na třetí vystoupení, jež připadlo na čtvrtek. Vyprodané bylo i to.

Chinaski je svým výkonem přesvědčili o tom, že v novém složení neztratili nic ze živelnosti či jistoty a že jejich aktuální interpretační uchopení písně neponičilo ani nezměnilo.

Zatím bez novinek a Vedoucího

Několik minut před koncertem prozradil Právu zpěvák a kytarista Michal Malátný v šatně krnovského klubu, jak to bylo s nabíráním nových členů.

„Lukáše jsme oslovili už loni na jaře. Honza s námi jako host absolvoval podzimní turné a nabídku od nás dostal někdy na předposledním koncertu. Tomi měl zdravotní problémy, takže jsme čekali, jak to dopadne. Když jsme ale hráli poslední koncert podzimního turné v pražské O2 areně, což bylo 16. listopadu, věděl jsem už, že všichni, o které jsme měli zájem, na nabídku kývli a 22. ledna 2018 budeme mít první zkoušku,“ přiblížil Malátný.

Foto: BrainZone

Chinaski v nové sestavě, zleva Lukáš Pavlík (bicí), Tomi Okres (baskytara), Michal Malátný (zpěv, kytara), František Táborský (kytara)a Jan Steinsdörfer (klávesy).

Ta dopadla skvěle. „Předčila mé očekávání. Kluci to zahráli tak, že jsem jim neměl co vytknout. Shodli jsme se jen na tom, že musíme trochu zapracovat na zpěvech,“ řekl Malátný.

Naplněny byly i představy nového člena, klávesisty Jana Steinsdörfera, který do Chinaski přešel z postu kapelníka skupiny Ewy Farne. „Byl jsem rád, že si mě kluci vybrali a dali mi důvěru. Jelikož jsem písničky Chinaski znal, nebyla to pro mě až taková životní změna. Jen jsem si nikdy předtím neuvědomoval, jak velká kapela jsou.“

„Dosud jsme zkoušeli jen staré písničky, abychom byli schopni připravit dvouhodinový program na turné. Honzův čas ale přijde. Piano v kapele bytostně potřebujeme, a byla velká chyba, že jsme ho nikdy nevyužívali,“ dodal Malátný.

Nová sestava zvládla přizpůsobit aktuálnímu nástrojovému obsazení všechny skladby vyjma jediné. „Nehrajeme Vedoucího. V jiných písničkách nám dechy nechybí, ale Vedoucí bez nich prostě nefunguje. Třeba ještě najdeme způsob, jak ho uchopit,“ přiznal Malátný.

Foto: Jaroslav Špulák

Chinaski hráli bezmála dvě hodiny.

Na probíhajícím klubovém turné Chinaski žádnou novou skladbu nehrají. „Budeme teď spolu trávit spoustu času a myslím, že na konci léta už nějaké nové skladby budou,“ sdělil Malátný.

„Michal a Franta nám řekli, abychom donesli nějaké starší nápady. S Lukášem jsme o tom hodně debatovali a shodli jsme se nakonec na tom, že nic starého nosit nebudeme. Počkáme, až nás ke skládání inspiruje nová atmosféra v kapele a Michalovy texty, které jsou pro Chinaski zásadní,“ uzavřel povídání v šatně krnovského klubu Steinsdörfer.

Jiné provedení

Na bezmála dvouhodinovém koncertu pak Chinaski prezentovali písničky z loňského alba Není nám do pláče i řadu starších. Zahráli rovněž ty, které v posledních letech v jejich repertoáru chyběly, a tak v přídavku došlo třeba na Kláru.

Opět se ukázalo, že atmosféra klubového vystoupení jejich skladbám padne, a o aktuálním provedení to platí dvojnásob. Nepřítomnost dechových nástrojů v sestavě totiž celkovému zvuku zmírnila prvek divokosti a barevnosti. Je usazenější a přímočařejší, v důsledku i klidnější, přičemž o profesní zručnosti muzikantů netřeba pochybovat.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Baskytarista Tomi Okres v Krnově.

Koncertu slušelo Malátného zpívání pouze za doprovodu Steinsdörferovy hry na klavír, hostování hlasově jisté zpěvačky Majdy Králové, která se představila už na loňských halových koncertech, a víceméně unplugged část, při níž vzal Okres do ruky akustickou kytaru a Pavlík bubnoval na cajon.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Chinaski odstartovali turné v novém složení v Krnově.

Množství hitů, které Chinaski v repertoáru mají, pak snadno dopomohlo k tomu, že dlouho před přídavkem s kapelou zpívala většina diváků v klubu. Původní přirozená síla písní by se ostatně nevytratila ani tehdy, byly-li by prezentovány pouze v doprovodu akustické kytary.

Klubové turné 2018

23. 3. Krnov

24. 3. Krnov

30. 3. Sušice

31. 3. Karlovy Vary

 4. 4. Plzeň

13. 4. Prostějov

14. 4. Herálec

28. 4. Písek

 3. 5. Jičín

 4. 5. Jičín

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám