Hlavní obsah

Nové knihy: Viewegh, Urban, Štindl, Bolf, E. L. James, Nikl

Právo, František Cinger

Novinky tohoto týdne zahajujeme upozorněním na novou prózu Michala Viewegha, na niž strhli pozornost příznivci prezidenta ještě předtím, než si ji mohli přečíst. Nemenší zájem si jistě zaslouží nové romány Miloše Urbana nebo Američanky Candace Bushnellové.

Článek

Michal Viewegh:

Mráz přichází z Hradu

Nové knihy

Byl-li Vieweghův bestseller Mafie v Praze označen za třaskavou knihu o politickém bahně, pak volné pokračování Mráz přichází z Hradu je výbušnou směsí schopnou podstatně rozsáhlejší exploze. Krásná makléřka Diana (v nové roli televizní redaktorky) a novinář Marek Konwicki objeví šokující videonahrávku z tajného setkání Václava Klause s Vladimirem Putinem, primátor Bohuslav Svoboda vyzve na šermířský souboj kmotra Romana Janouška, na pochod homosexuálů a lesbiček Prague Pride se s bombou v batohu chystají dva celostátně hledaní neonacisté a transsexuálka Kristýna přináší do redakce Supertajnou knihu neboli deník prezidentova záhadně utonuvšího milence – tak politická satira začíná.

Druhé město, 352 stran, 349 Kč

Miloš Urban:

Praga Piccola

Nové knihy

Autor zavádí čtenáře do prostředí libeňské automobilové továrny na sklonku Rakouska-Uherska a pak ve 20. a 30. letech první republiky. Dostáváme se do rodiny Rudolfa Neumana, poznáváme jeho ženu a dva syny, z nichž starší Rudi oplývá nadáním na všechno a může si vybrat, kým chce být, ale očekává se, že bude nástupcem svého otce, i když jeho to táhne do světa, zatímco na mladšího Bertolda zbylo talentu málo, ale o to víc chce v továrně získat neprotekční místo a vyrábět automobily.

Právě Bertold je vypravěčem rodinné ságy. Jeho přání zůstat v Libni vezme za své, když mu židovští přátelé doporučí odejít před Hitlerem do Anglie a on je na poslední chvíli poslechne.

Argo, 436 stran, 348 Kč, e-kniha 198 Kč

Candace Bushnellová:

Dům na Páté avenue

Nové knihy

Dům č. 1 na Páté avenue, majestátní budova ve stylu art deco, která se tyčí nad Washingtonovým náměstím a pyšně vévodí jedné z nejstarších a nejnoblesnějších oblastí na Manhattanu, je zcela výjimečný. Pro hrdinky románu je budova klíčem k privilegovanému postavení. Pod její střechou se odehrávají a prolínají osudy stárnoucí sloupkařky společenské rubriky, bývalé slavné hollywoodské herečky, dvaadvacetileté příživnice, manželky pohádkově bohatého matematika, dvou víceméně úspěšných spisovatelů, zatrpklé a závistivé někdejší počítačové odbornice a jejího třináctiletého syna. Přestože žádnému zdánlivě nic nechybí, ani jeden není se svým životem spokojený, a postupně každý zjišťuje, že ke štěstí zdaleka nestačí jen přepychový byt.

BB art, přeložila Jiřina Stárková, 440 stran, 99 Kč

J. G. Ballard:

Království tvé

Nové knihy

Román je katastrofickou vizí Anglie a naší současnosti vůbec. Smutným „hrdinou“ je malé město u Londýna, kde postavili obrovské nákupní středisko. Konzumní způsob života, který s ním přišel, zničil veškeré společenské vazby mezi lidmi a převrátil jejich hodnoty. V celém kraji bují rasismus a násilí a po pumovém útoku na nákupní středisko rozpoutá běsnící dav revoluci. Zdá se, že jediným státním zřízením, které by mohlo masám vyhovovat, je fašistický režim.

Plus, přeložil Ladislav Nagy, 320 stran, 349 Kč

Sylva Fischerová:

Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel

Nové knihy

Kniha představuje formálně zcela specifický útvar, kombinaci prozaického a veršového tvaru. Byl podnícen autorčinou cestou do USA v roce 2010, kdy tam absolvovala poetry reading tour po východní a střední části země. Tato situace zde však slouží pouze jako odrazový můstek pro rozehrání mnoha dramatických situací i reflexí, vztahujících se ke kulturně odlišné – ale v lecčems podobné – povaze obou kontinentů i jejich obyvatel, stejně jako k otázce, jaká je povaha spisovatelovy práce. Nejde o cestopis ani reportáž, sledujeme příběh, do něhož náhle vstoupí smrt a který zároveň vypovídá o konci milostného vztahu.

Druhé město, 80 stran, 199 Kč

E. L. James:

Padesát odstínů šedi

Nové knihy

Erotický thriller první kategorie. Když se dvaadvacetiletá studentka literatury Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Christian je pohledný, chytrý a… tajemný. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Christian není vůči její kráse, šarmu a charakteru imunní…

XYZ, přeložil Zdenka Lišková, 608 stran, 399 Kč

Lincoln Child, Douglas Preston:

Chladnokrevná msta

Nové knihy

Zvláštní agent Pendergast zjistil, že jeho manželka Helen byla zavražděna. Je z toho zlomený a musí se pomstít. Odveta však není jednoduchá. Pronásledování těch, kdo jeho ženu zradili, ho z pustých skotských plání zavede do rušných ulic New Yorku i do nejtemnějších bažinatých ramen v Louisianě. Musí se přinutit podrobněji pátrat v Helenině minulosti. Je ohromen, když zjistí, že Helen dost možná napomáhala své vraždě. Když krok za krokem odhaluje celý podvod, pochopí, že spiknutí je mnohem hlubší, sahá do předchozích generací – a všechno, čemu důvěřoval, v co věřil a co chápal, je možná strašlivá lež.

BB art, přeložila Věroslava Ončáková, 328 stran, 299 Kč

Jeff Lindsay:

Dexter v hlavní roli

Nové knihy

Dexter je sériový vrah a díky jednomu ze svých pravidel je neodolatelně sympatický: zabíjí totiž jen zlé lidi.

BB art, přeložil Zdeněk Hofmann, 272 stran, 99 Kč

Douglas Preston:

Kráter

Nové knihy

Příběh z nejmrtvějšího koutu celé galaxie. Bývalý agent CIA Wyman Ford je vyslán na tajnou misi do Kambodže, kde má najít zdroj tajemných drahokamů, které podle všeho nepocházejí z naší planety.

BB art, přeložil Petr Kovács, 376 stran, 99 Kč

John Severin:

Vikingové: Pod ochranou pohanského boha

Nové knihy

Thorgils, dítě narozené roku 999 našeho letopočtu, žije postupně na Orknejích, na Islandu, v Grónsku a dokonce i ve Vinlandu, jak se tehdy říkalo zadlouho poté oficiálně objevené Americe. Žije bez matky a bez otcovského zájmu, zato od útlého věku prožívá neuvěřitelná dobrodružství pod ochranou pohanského boha.

BB art, přeložila Věra Heroldová-Šťovíčková, 296 stran, 99 Kč

Jacquelina Wilsonová:

Konec snění

Nové knihy

Staňte se svědky Hettyiných zážitků a malérů v její první práci. Pokračování Vzdušných zámků od nám dobře známé autorky dětských bestsellerů je určeno pro čtenářky od desíti do patnácti let.

BB art, přeložila Daniela Feltová, 312 stran, 229 Kč

Petr Nikl:

Divňáci z Ňjújorku

Nové knihy

V letech 2010 až 2011 se autor stal lovcem lidí. Na koloběžce křižoval Manhattanem a šmíroval podivíny. Posloužil k tomu drobný, čerstvě zakoupený foťák Cyber-shot. Fotil za jízdy od boku, v parcích, na nárožích, v davu. Za úsměv, za dolar, někdy šlo o hubu. Fotky pak poslušně obkreslil, fascinován vším, co se nedá vymyslet. Další autorská kniha Petr Nikla plná poezie a výtvarna vypráví o jeho dvouletém americkém pobytu.

Meander, 468 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám