Hlavní obsah

Nové knihy: Sloboda, Petterson, Connolly, Biocca, Delisle

Právo, František Cinger

Přehled pozoruhodných knih zahajujeme vrcholným dílem jednoho z nejlepších slovenských prozaiků 20. století Rudolfa Slobody. Následuje populární román norského autora Pera Pettersona. Britská spisovatelka Dorothy Dunnettová se vrací do roku 1472, Ir John Connolly nabízí sci-fi příběh o našem světě. Půvab pohádky připomíná Václav Čtvrtek. Do vzdálenější i blízké historie se vracejí Krystyna Wanatowiczová a Ital Ettore Biocca. Nádavkem samozřejmě i komiks, tentokrát od Kanaďana Guye Delisleho.

Článek

Rudolf Sloboda:

Rozum

Nové knihy

Čtyřicetiletý scenárista se snaží vytvořit námět na filmový scénář v tvůrčí i osobní krizi. Problémy s manželkou trpící schizofrenií, dospívající dcerou, sousedy a kolegy v zaměstnání stejně jako hledání logických souvislostí v chaosu a absurditě života mají širší souvislosti.

Paseka, přeložil Emil Charous, 304 stran, cena 249 Kč

Per Petterson:

Na Sibiř

Nové knihy

Něžně melancholický a zároveň strhující portrét ženy inspirovaný osudem autorovy matky vypráví příběh Jaspera a jeho sestry vyrůstajících na malém dánském ostrově ve 30. letech minulého století a poté za války. On touží dostat se do Maroka, ona sní o cestě na Sibiř.

Euromedia Group k.s. – Knižní klub, přeložila Jarka Vrbová, 176 stran, 249 Kč

Dorothy Dunnettová:

Mezi trůny lvů 2

Nové knihy

Je jaro roku 1472 a Nicholas de Fleury, kdysi pouhý barvířský učeň, nyní bohatý bankéř, jehož služby oceňuje řada korunovaných hlav, pokračuje v boji proti konkurenci i proti dávným nepřátelům.

BB art, přeložila Lucie Johnová, 432 stran, 299 Kč

John Connolly:

Pekelné zvony

Nové knihy

Samuel Johnson, kterého známe z knížky Brána do pekla, je zase v průšvihu. Démon usiluje o pomstu, protože rozhodně ještě nestrávil, jak se mu posledně nevydařila jeho pekelná invaze do světa lidí.

BB art, přeložila Jaroslava Kočová, 264 stran, 249 Kč

Václav Čtvrtek:

Říkání o víle Amálce

Nové knihy

Připomínka pohádkového vyprávění o půvabné víle, která chce všem pomáhat. Příběhy o tom, jak potkala beránka Kudrnu, jak vyléčila obra a ohniváče, jak pomáhala ježčí tlapce, jak přetancovala obra Hrompace, a řada dalších, nepostrádají laskavý humor a dobré srdce.

Albatros, ilustrace Václav Bedřich, 88 stran, 219 Kč; Supraphon (v podání Eduarda Cupáka mp3 ke stažení), 1:18 min, 69 Kč

Krystyna Wanatowiczová:

Miloš Havel, český filmový magnát

Nové knihy

Unikátní kniha mladé historičky o největší osobností české filmové produkce, díky níž vznikly mj. snímky jako Kristian nebo Svět patří nám, souzené po 2. světové válce za kolaboraci, osvobozené, po únoru 1948 opět obžalované a vězněné.

Knihovna Václava Havla, o.p.s., 552 stran, 549 Kč

Ettore Biocca:

Sama mezi indiány

Nové knihy

Příběh Heleny Valerové, dívky unesené Yanomahy, která se stala ženou jejich náčelníka, který ji zasvětil do řady vědomostí a tajemství, jež se obvykle etnografové vůbec nedozvědí, činí z knihy jedinečnou událost.

Dauphin, přeložila Alena Hartmannová, 488 stran, 488 Kč

Guy Delisle:

Jeruzalém

Nové knihy

V nejnovějším komiksovém albu se Guy Delisle vydává na roční pobyt do Izraele, kam následuje manželku, pracující pro Lékaře bez hranic. Jako otec na rodičovské dovolené se stará o dvě děti, ale zejména prozkoumává své okolí. Rodina musí zvládnout žít v zemi, která je kolébkou náboženství, ovšem potýká se s řadou problémů.

BB art, přeložila Eva Poskočilová, 336 stran, 599 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám