Hlavní obsah

Nové knihy - Michael Thomas, Jonathan Kellerman i Emmanuel Carrère

Do Vánoc sice daleko, ale pulty knihkupectví se začínají plnit. Tento týden vychází například román Michaela Thomase Do dna, psychologický thriller Důkaz od Jonathana Kellermana, nebo beletristicky zpracovaný příběh vraha rodiny s názvem Protivník od Emmanuela Carrèrea.

Článek

Michael Thomas: Do dna

Oceňovaný román Michaela Thoamse Do dna je o pádu a marném boji v životě uspět, o ranách osudu a četných překážkách způsobených nejen barvou pleti.

Román Do dna se odehrává v pouhých čtyřech dnech, během nichž musí hrdina zvládnout doslova sisyfovský úkol: sehnat dvanáct tisíc dolarů na nové bydlení a školné svých dětí. Dobu prostoupenou čirým zoufalstvím a beznadějí tráví bezcílnými toulkami po Brooklynu a vzpomínkami na svůj předchozí život.

Odeon, překlad Markéta Musilová, 448 str.,váz., 389 Kč

Jonathan Kellerman: Důkaz

Jonathan Kellerman představuje špičku mezi autory psychologických thrillerů. Na rozdíl od klasické detektivky neřeší výlučně problém, kdo je pachatelem, ale stejnou pozornost věnuje i otázce, proč byl vlastně daný zločin spáchán.

V rozestavěné vile v luxusní čtvrti jsou nalezeni zastřelený muž a uškrcená žena, které vrah naaranžoval do bizarního posmrtného objetí. Ten pohled otřásl i detektivem Milem Sturgisem, kterému je jasné, že k dopadení tohoto vraha bude potřebovat pomoc Alexe Delawarea. Zatím co se probírají dlouhým seznamem podezřelých, pachatel sleduje každý jejich krok a jeho nevole roste. Stanou se jeho příští obětí oni dva?

Domino, překlad Alexandra Kolašínová, 352 str., váz., 249 Kč

Emmanuel Carrère: Protivník

Jeden z nejvýznamnějších současných francouzských prozaiků Emmanuel Carrère čerpá ve svých románech témata z reálného života.

V Protivníkovi se rozhodl vylíčit příběh skrývající se za proslulou kauzou Jean-Clauda Romanda, zdánlivě bezbranného člověka, který chladnokrevně zavraždil svou ženu, děti i rodiče, jimž prakticky celý život lhal a žil na jejich účet. Carrère navázal s uvězněným Romandem kontakt a ve svém románu se posléze snažil odhalit vrahovu osobnost a vystopovat důvody, které jej vedly až k tak brutálnímu činu.

Mladá fronta, překlad Lucie Šavlíková, 160 str., váz., 279 Kč

Michael Stavarič: Mrtvorozená Eliška Frankensteinová

Mrtvorozená Eliška Frankensteinová je oceňovaná existenciální detektivka o bezduché dokonalosti. Michael Stavarič svým formálně dokonalým, rytmizujícím textem ironicky zpřesňuje proslulou větu, že „peklo jsou ti druzí". Peklo jsou totiž ti nejbližší.

Eliška vášnivě ráda prodává byty. Občas některý z nich vyhoří. Nikdo neví proč. Ani hlavní vyšetřovatel, který se zamiluje do Elišky a spolu s ním začínají do dívčina života prosakovat střípky z rodinné historie, nikdy neobjasněná úmrtí, nikdy nepoznaná láska. Jak to, že si Eliška na nic nevzpomíná?

Labyrint, překlad Radka Denemarková, 168 str., váz., 225 Kč

Isaac Bashevis Singer: Kafkův přítel a jiné povídky

Amerického židovského prozaika Isaaca Bashevise Singera dobře známe jako bytostného vypravěče už od roku 1987, kdy u nás vyšel výbor povídek Stará láskat. Ve svých povídkách umělecky navazoval na tradici starých lidových vyprávění, jež v dětství slýchal v rodném Polsku.

Povídková sbírka Kafkův přítel je plná příběhů z přistěhovaleckých komunit v USA, ale i ze zaniklých židovských obcí a ghett středí a východní Evropy. Autor se vrací do svého dětství a mládí a rozpomíná se na skutečné postavy tehdejší doby, jakož i na historky, které se o nich tradovaly.

Argo, překlad Lenka Sobotová Urbanová, Antonín Přidal, 304 str., váz., 298 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám