Hlavní obsah

Nové knihy - Má léta s Andy Warholem, Sicilián i 1001 filmů, které musíte vidět...

Tento týden vychází velká kniha o filmu s názvem 1001 filmů, které musíte vidět než umřete filmového kritika Stevena Jaye Schneidera, autobiografie umělkyně Ultra Violet Má léta s Andy Warholem či známý román Maria Puza Sicilián.

Článek

Ultra Violet: Má léta s Andy Warholem

Autobiografické vzpomínání Isabelle Collin Dufresneové neboli Ultra Violet mapuje bouřlivé období Ameriky 60. a 70. let, z něhož umělci čerpají dodnes. Autorka se podílela na chodu Warholovy proslulé Factory a lze říci, že stála u zrodu většiny jeho stěžejních děl - ať výtvarných, či filmových.

Ultra Violet je vypravěčka s nevšedním talentem. S bohatou obrazností líčí osobní zkušenosti i barvité životní zážitky - léta prožitá se Salvadorem Dalím, Johnem Grahamem, americkými výtvarníky zvučných jmen Johnem Chamberlainem a Edwardem Ruschou a samozřejmě s Andym Warholem. Seznamuje čtenáře se svým neobyčejným životem, v němž docházelo k nečekaným zvratům, popisuje divoké večírky plné drog a sexu, neopakovatelnou atmosféru Ameriky šedesátých a sedmdesátých let minulého století i setkání s nejrůznějšími lidmi všech společenských a kulturních vrstev.

Ikar, váz., 376 str., 249 Kč

Steven Jay Schneider a kol.: 1001 filmů, které musíte vidět než umřete

Rozsáhlá barevná encyklopedie filmového umění od jeho počátků až po současnost, sestavená pod vedením významného filmového kritika a znalce Stevena Jaye Schneidera, zaplňuje další citelnou mezeru v současné české knižní produkci.

Padesát osm autorů, kteří se na sestavení tohoto průvodce stoletím filmového umění podíleli, založilo svůj výběr nejen na kritickém ocenění jednotlivých děl, ale vzalo v úvahu i historické souvislosti a ohlasy diváků. Autoři se nebáli do knihy zařadit kromě filmů, jejichž umělecká kvalita je nezpochybnitelná, ani to nejlepší z okrajových pokleslých žánrů (horor, sci-fi, thriller), a dali tak vzniknout živému dílu, nad nímž každý čtenář jistě může přemítat, zda chronologicky řazené snímky odpovídají přesně jeho vkusu, ale zároveň stěží najde dílo, které by do takto pojatého výběru nepatřilo. V knize totiž najdete právě ty filmy, které prostě musíte vidět.

Volvox Globator, překlad Ladislav Šenkyřík, 1000 str., váz.,  999 Kč

Mario Puzo: Sicilián

Mafiánský román z roku 1984 Sicilián, patří mezi knihy, jimiž se Puzo snažil navázat na svůj nejslavnější román Kmotr.

Dvouletý pobyt Michaela Corleona v palermském přístavu na Sicílii končí, ale Kmotr ho ještě pověřil úkolem: do Ameriky se nemá vracet bez muže jménem Salvatore Giulian. Giuliano - to je legenda, živý idol všech obyvatel západní Sicílie. Bojuje proti římské vládě, ale skutečný boj na život a na smrt svádí se šéfem sicilské mafie donem Crocem. A tenhle boj musí skončit smrtí jednoho z nich.

Ikar, váz., 335 str., 199 Kč

Hitomi Kaneharová: Hadi a náušnice

Mladá japonská autorka Hitomi Kaneharová získala za svůj první román Hadi a náušnice v roce 2003 dvě prestižní japonské literární ceny. Jedná se o vzrušující současný příběh tzv. ztracené generace japonské mládeže, který líčí vzájemné vztahy bizarního milostného trojúhelníku, svým způsobem rebelujícího proti japonské konzumní společnosti.

Od začátku do konce udrží román čtenáře v napětí, přičemž šokuje nepřetržitým sledem jednotlivých scén plných násilí a sexu v kontrastu s jemným, až lyrickým líčením postupného prohlubování křehkého milostného vztahu mezi hosteskou Rui a punkerem Amou. Podrobně jsou v knize vylíčeny postupy při tetování a zavádění piercingu.

Argo, překlad Jan Levora, 169 Kč

Robert Ludlum: Mozaika Parsifal

Herec a divadelní producent Robert Ludlum se pro dráhu spisovatele špionážních románů rozhodl až poměrně pozdě, přesto se stal jedním z nejvýznamnějších autorůs tohoto žánru.

Michaelu Havelockovi se zhroutil svět za jedné měsíční noci na španělském pobřeží. Na vlastní oči sledoval, jak jeho partnerka a milenka Jana Karasová padá pod sprškou kulek. Zastřelili ji lidé ze zpravodajské služby, pro kterou pracoval. Zdrcený Havelock nevidí jinou možnost, než ukončit práci agenta a začít nový život. Pak ale na přelidněném římském nádraží spatří živou Janu a pochopí, že vše bylo ve skutečnosti jinak. Vydává se po stopách krásné zrádkyně, ale tím nad sebou podepíše rozsudek smrti. Po celém světě jej pronásledují profesionální zabijáci, aby mu znemožnili rozplést síť zrady, kterou na něj upletl jeden z nejlepších špionů na světě.

Domino,  váz., 650 str., 299 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám