Hlavní obsah

Nové knihy: Bezpečná zóna Goražde i Tušení stínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vychází komiks, který je zároveň válečnou kronikou Bezpečná zóna Goražde, dále se můžete porozhlédnout po novém ilustrovaném vydání kultovního Tušení stínu Ludvíka Součka, které vychází v nezkrácené verzi. S novým románem Démoni nečasu přichází i Eva Kantůrková.

Článek

Ludvík Souček: Tušení stínu

Nové a poprvé i bohatě ilustrované vydání Součkova (dnes již kultovního) Tušení stínu vychází symbolických třiatřicet let od doby, kdy poprvé prošlo rotačkou a tím i "ponejprv spatřilo světlo světa". Tehdy již známého a nesporně výjimečného českého spisovatele, doktora Ludvíka Součka, fascinující Tušení stínu definitivně proslavilo.

Českou čtenářskou obec zasáhlo jako blesk - ač nikdo nebyl schopen tohle čtivé dílko s velkým "D" zařadit do obecných "škatulek": jedná se o literaturu faktu(?), důmyslně podanou fikci(?) či snad přece jen vědecké pojednání(?), přesto úryvek Tušení kdosi zařadil i do tehdejší "povinné četby" základních škol, což okamžitě vyvolalo řadu nesouhlasných dobových polemik... což je ale ta nejlepší vizitka!

Autor s geniální pamětí a neobyčejnou schopností plošně propojovat poznané zde řadí obecné vědecké, ale i "nevědecké" poznatky, spolu se svými originálními myšlenkami (vycházejíc z neuvěřitelného kvanta informací), a to zcela osobitým způsobem: aby čtenáři ukázal na "bílá místa" (záhady) v poznání lidstva, tedy na oblasti, kde "tušíme stín". Přitom jde o čtivé podání, protkané svérázným humorem na patřičných místech. Tisícům zanícených "součkologů" však netřeba těchto řádků...

Akcent, 464 str., váz., 290 Kč

Joe Sacco: Bezpečná zóna Goražde

V letech 1992-1995 se v Bosně, ne víc než 1200 kilometrů od nás, odehrávala velmi surová a špinavá válka, která si vyžádala na dvěstě tisíc životů. Zatímco my jsme ji sledovali z pohodlí domovů v třicetivteřinových klipech, Joe Sacco v Bosně strávil čtyři měsíce - z toho měsíc v Goražde, jedné z "bezpečných" zón vyhlášených OSN.

Bezpečná zóna Goražde není příjemná kniha. Ukazuje a líčí to, co většina z nás nikdy nezažije, ukrutnosti a zvěrstva, která si většina z nás sotva dokáže představit. Ještě před pár lety si je nedokázali představit ani muslimští obyvatelé Goražde - a přece k nim došlo. Saccovi se tu podařilo zachytit příběhy obětí války, které překračují rámec běžné deníkové žurnalistiky a jež by jinak jistě upadly do zapomnění. Bezpečná zóna Goražde však není jen válečnou kronikou, katalogem hrůz a odsouzením lhostejnosti mezinárodního společenství, ale i dojemným líčením lidské schopnosti přestát takřka jakékoli strádání.

BBart, překlad Viktor Janiš, 232 str., váz., 599 Kč

Eva Kantůrková: Démoni nečasu

Svou hlavní postavou, spisovatelem Robertem Nečasem, román navazuje na dvě předchozí autorčiny nečasovské knihy a tvoří s nimi volný celek. Liší se však způsobem vyprávění, které probíhá v dialogu.

Filosof zvaný Zpovědnice kromě toho, že spisovateli hodlá poskytnout k románu materiál o ženách, zároveň působí na jeho sebereflexi po tragické smrti jeho ženy. Je to román o složitostech lásky, naléhavosti smrti a nemožnosti zapomínání, Zpovědnicovými vzpomínkami zasazený do období démonů nejen milostných.

Baronet, 280 str., váz., 219 Kč

Zdeněk K. Slabý: Nedokončené pohádky

Hrát si můžete nejenom na hřišti, v lese anebo nad počítačem, ale také s knížkou. S příběhy a pohádkami, které nejen přilákají do svého děje, ale také děti vyzvou, aby si vymýšlely. Soubor pohádek s otevřeným koncem pro děti od 5 do 12 let inspiruje fantazii dětí, probouzí jejich představivost a zároveň schopnost jejich slovního vyjádření.

Autor nechal dětem prostor na dotvoření pohádek a svá rozuzlení pak zařadil na konec knihy. K několika pohádkám přidal na ukázku i dokončení dopsaná dětmi, aby čtenářům knížky ozřejmil, jak lze na výzvu "jak to bylo dál" reagovat. Pohádky nebo příběhy jsou záměrně různorodé, od tradičního až po současné pojetí, rozličné jsou i jednající postavy od princezny nebo čarodějnice po husu či želvu. Děj je vždycky v humorném a dobrodružném stylu doveden až k napínavému zlomu, po němž má přijít rozluštění děje. Tím je dítě vyprovokováno k přemýšlení, rozhodování a řešení.

Portál, ilustrace Adolf Born, brož., 104 str., 175 Kč

Richard Dübell: Ďáblova bible

Historický román se odehrává v Čechách v roce 1572. V napůl zbořeném klášteře v Broumově se sedmiletý Andrej von Langenfels stane svědkem strašlivého masakru, při němž jeden z černých mnichů brutálně zavraždí několik nevinných lidí. Mezi oběťmi jsou i Andrejovi rodiče.

Andrejovi se jako jedinému podaří uniknout, přičemž si s sebou odnáší i jedno z nejlépe střežených tajemství církve, které musí klášterní bratrstvo ochránit za každou cenu. V klášteře je totiž ukryt dokument, který stál život tři papeže a který má údajně moc způsobit konec světa - Codex Gigas, Ďáblova bible. Po mnoha letech se Andrej se svým přítelem Cypriánem Khleslem vrací do Podlažic, aby zde společně pátrali po tajemné minulosti...

Bastei Moba, váz., 496 str., 399 Kč  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám