Hlavní obsah

Nové knihy – Agatha Christie, Alex Connorová, Iva Procházková i Ed BrubakerEpting

Právo, František Cinger

Další nabídka letního čtení přináší knihy detektivního a krimi žánru: neznámé příběhy Agathy Christie a současný thriller rovněž britské autorky Alex Connorové, zabývající se původně dějinami umění. Francouzský spisovatel a novinář Yannick Haenel zavede do varšavského ghetta v době 2. světové války prózou napůl životopisnou a zároveň s prvky fikce. Z té doby pochází i hrdina kultovního komiksu amerických autorů Eda Brubakera a Steva Eptinga inspirující i filmaře.

Článek

Agatha Christie: Potíže v zálivu Pollensa

Poprvé v českém překladu se čtenář dostává ke kratším detektivním příběhům Agathy Christie, které vyšly nejdříve časopisecky, poté v několika souborech v USA a teprve v roce 1991 v souhrnném britském vydání pojmenovaném podle prvního z osmi strhujících povídek. V něm a v Záhadě na regatě se setkáme s jejím méně známým detektivem Parkerem Pynem, další dvě vraždy vyřeší proslulý a dostatečně oblíbený Hercule Poirot a dvakrát se objeví také Harley Quin. Nejtajuplnější a nejneuchopitelnější postava, jakou kdy autorka stvořila. Zjevuje se a mizí naprosto nečekaně a do běhu událostí zasahuje téměř nepostřehnutelně. Ne nadarmo však v jedné z povídek sám sebe nazval „obhájcem mrtvých“.

Euromedia Group k.s – Knižní klub, 176 stran, 219 Kč

Alex Connorová: Rembrandtovo tajemství

Obchodník s uměním odkryje v románu Alex Connorové ponuré tajemství slavného malíře Rembrandta a stojí ho to život. Po okolnostech jeho smrti začne pátrat jeho syn. Důležitou roli v příběhu ze světa umění hraje i druhá fatální žena Rembrandtova života – Geertje Dircxová. Právě její osud se stává klíčem k rozluštění záhady kolem pravosti mistrova obrazu, po níž v současnosti pátrá známý londýnský galerista. Před čtenářovýma očima se rozvíjí jeden z největších komplotů v dějinách. Zřejmě by nikdy nebyl odhalen, kdyby se do případu nezapletl brutální vrah. Autorka se opírá o znalost umění, vychází z dokumentů a tyto pracně získané archivní materiály mistrně vytvarovala do podoby kriminálního thrilleru.

Jota, 440 stran, 348 Kč

Yannick Haenel: Tajný posel Jan Karski

Hlavním hrdinou románu Yannicka Haeneleho je skutečný kurýr polského odboje 2. světové války Jan Karski (1914–2000). Poutavý a neotřele zbeletrizovaný životopis muže, jehož život se nesl ve znamení mimořádné morální odvahy a hrdinství. Karski byl v kontaktu s exilovou vládou – nejprve v Paříži, později v Londýně. Aniž by to zpočátku tušil, stal se svědkem holocaustu. Dva zástupci židovské komunity mu umožnilytajně proniknout do varšavského ghetta s jediným úkolem – předat vzkaz. Je to analýza, shrnutí, ale i fikce. Kniha je rozdělena do tří částí: v té první popisuje autor recepci dokumentárního filmu Shoah režiséra Clauda Lanzmana; v druhé shrnuje autobiografickou knihu, kterou napsal o své misi sám Karski (Story of a Secret State, Hougton Mifflin Company 1944) a třetí část je literární fikce.

Jota, 168 stran, 248 Kč

Ed Brubaker a Steve Epting: Captain America omnibus 1 (Captain America omnibus 1)

Příběh zachycuje strhujícím způsobem všechno, co byste měli vědět o hrdinovi jménem Captain America. Ed Brubaker dal čtenářům úplně nového hrdinu, který je mnohem přijatelnější než jeho původní podoba. Musí se vyrovnávat nejen s jinou dobou, v níž se ocitl, ale také s minulostí. Druhá světová válka totiž skončila všude kromě jeho hlavy. Steve Rogers v ní přišel o všechno. O svůj původní život v okamžiku, kdy byl sestřelen nacisty a na desítky let zamrzl do kostky ledu. Když už v tak obtížné situaci uprchne z vězení Rogersův životní nepřítel Red Skull, začínají Captainu Amerikovi povolovat nervy. A to ještě netuší, že se z hrobu chystá povstat duch z dávné minulosti... Filmová adaptace vtrhla do českých kin 4. srpna.

BBart, 312 stran, 790 Kč

Iva Procházková: Uzly a pomeranče

Nová kniha scenáristky, dramatičky a prozaičky Ivy Procházkové vypráví o statečnosti, odpovědnosti a o první lásce, jedním slovem o dospívání. V příběhu chlapce Darka a jeho malé sestry Emy poté, co jim zemřela maminka a otec se utápí ve vlastních problémech, hrají velkou roli koně. Koně jako touha, jako symbol nespoutanosti i jako obraz smutku z odcházejícího dětství. Na pozadí odlehlé horské scenérie dostávají vztahy mezi mladými i dospělými sílu, prudkost a hloubku, o které se velkoměstským dospívajícím ani nesní. Čtivá, zábavná a dojemná, a přitom nesentimentální próza patří k tomu nejlepšímu z autorčiny tvorby.

Albatros, ilustrace Jiří Franta, 232 stran, 249 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám