Hlavní obsah

Nova chystá nový filmový kanál, ještě letos

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už letos v prosinci by měl vysílat nový tematický filmový kanál Nova Cinema. Diváci by ho mohli chytat přes kabelové operátory, přes satelit, IPTV a následně i digitálně terestricky. Uvedl to server Marketing a Média.

Článek

Program v první fázi nebude vysílat celodenně, bude bezplatný a později se počítá také s prodejem reklamy. Manažerkou stanice by měla být Antoanella Ungureanuová, která původně pracovala pro stanice CME v Rumunsku.

Kanál Nova Cinema by se tak mohl podobat třeba rumunské televizi Pro Cinema, která nabízí přes den hlavně americké seriály a večer filmy.

Televize Nova informace serveru odmítla komentovat. "V tuhle chvíli nemohu říct nic. Ve chvíli, kdy bude něco ke zveřejnění, uděláme tiskovou konferenci," řekla Novinkám mluvčí Novy Veronika Šmítková.

Co přinese digitalizace

Parlament 27. září schválil tzv. diginovelu umožňující dlouho očekávaný  nástup digitálního pozemského vysílání. Podstatné je, že novela nabízí vstup na digitální trh všem zájemcům poté, co skončí analogové vysílání.

Nové televize tedy nebudou muset procházet zdlouhavým řízením kvůli licenci, vysílat by měl každý, kdo o to požádá. Dvě velké tuzemské komerční televize Nova a Prima mají dostat kompenzační licence za to, že se vzdají práv na své analogové kmitočty, která platí do roku 2017 a 2018.

Poskytovatelé kabelových a satelitních televizí budou mít povinnost nabízet od příštího roku dalších šest programů. Dosud povinně poskytují jen ČT1, ČT2, Primu a Novu.

Mělo by jít o stanice, které už dostaly licence v roce 2006, ale pak o ně v soudních sporech, které odstartovala TV Nova a některé menší společnosti, přišly. Lidé by tak přes kabel mohli sledovat Febio TV, TV Barrandov, Óčko, dětskou televizi Pohoda či zpravodajskou Z1 a Regionální televizní agenturu.

Letos v září potvrdil předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák, že analogové vysílání by mělo v Česku skončit mezi lety 2010 až 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Televize představily digitální programy

Před Radu pro rozhlasové a televizní vysílání v úterý předstoupili se svými projekty první žadatelé o licenci pro digitální vysílání. Veřejná slyšení potrvají...

Výběr článků

Načítám