Hlavní obsah

Nová alba: Mariah Carey, Aleš Brichta či Nebe

Právo, Jaroslav Špulák

Mnoho zajímavých alb přináší tento týden. Vychází novinka zpěvačky Mariah Carey, čerstvé počiny Aleše Brichty či skupiny Nebe a jistě zaujmou také aktuální deska kapely Guano Apes nebo cédéčková verze posledního počinu Neila Younga.

Článek

Mariah Carey: Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse

Foto: Universal Music

Nová alba

Nejprodávanější zpěvačka planety všech dob s pětioktávovým rozsahem Mariah Carey (celkem prodala více jak 160 miliónů nosičů) připravila album Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse. Je na něm příjemný pop se soulovým nádechem. Název alba je inspirován prvním autoportrétem popové divy, který zpěvačka vytvořila, když jí bylo tři a půl roku, a který zároveň tvoří zadní stranu bookletu.

Aleš Brichta Trio: Papírovej drak

Foto: Warnerl Music

Nová alba

Není pochyb o tom, že zpěvák Aleš Brichta má ve svém košatém repertoáru řadu silných rockových písniček. Mnohé nové jsou i na jeho čerstvé desce Papírovej drak. Autorem těch původních je Brichtův kolega Zdeněk Vlč, další člen tria (třetím je kytarista David Vaněk), a texty napsal Brichta. Na desce jsou i tři coververze.

Nebe: Než se rozední

Foto: Universal Music

Nová alba

Druhé album havířovské formace Nebe přináší deset písniček, mezi kterými je již rádii vyzkoušený hit Vteřina. Kapela se pomalu odpoutává od vlivu skupiny Kryštof, který jí byl vyčítán na nové desce. Nachází vlastní zvuk a přesvědčuje o tom, že má potenciál pro psaní příjemných písniček s velmi dobrými texty.

Austin Mahone: The Secret

Foto: Universal Music

Nová alba

Austin Mahone, sedmnáctiletý zpěvák z Texasu, nejprve vkládal na Youtube videa, ve kterých přezpívával hity oblíbených interpretů. V roce 2012 podepsal nahrávací smlouvu, kterou zpečetil několika singly. Ty zaznamenaly v Americe slušný ohlas a pomohly mu i k tomu, že si ho na svá turné jako předskokana vybraly Taylor Swift a Bridgit Mendler. The Secret je jeho první album.

Guano Apes: Offline

Foto: Sony Music

Nová alba

Nejpopulárnější německá rocková skupina Guano Apes vydává tři roky po minulé kolekci svou novinku. U příležitosti svých dvaceti let existence je to její pátá studiová deska. Formace na ní zůstala agresivně rocková a opět ji nese charakteristický zpěv Sandry Nasic.

Clean Bandit: New Eyes

Foto: Warner Music

Nová alba

Debutové album britské kapely, která na sebe výrazně upozornila již několika singly. Stylově se pohybuje na mnohých územích, od funku přes baroque pop až k elektronice. Každopádně má talent napsat slušnou písničku, což na ni vrhá aktuálně velmi dobré světlo.

The Horrors: Luminous

Foto: Universal Music

Nová alba

Čtvrté album divoké britské rockové skupiny The Horrors rozvíjí to, co přinesla na předešlých počinech. Pohybuje se v oblasti post punku a neopsychedelie, její zvuk je syrový a celkově vyzývavý až drzý. S touto filozofií kráčí kapela po hudební scéně již řadu let.

Neil Young: A Letter Home

Foto: Third Man Records

Nová alba

Album A Letter Home vyšlo letos v dubnu pouze na vinylu na značce Third Man Records, kterou vlastní hudebník Jack White. V jeho studiu v Nashvillu ostatně vzniklo. Young ho natočil na zrestaurovaném nahrávacím zařízení z roku 1947 a zařadil na ně vlastní verze písní Boba Dylana, Bruce Springsteena nebo Everly Brothers. Album nyní vychází jako standard CD a také v limitované podobě.

Fatboy Slim: Fatboy Slim Presents Bem Brasil

Foto: Universal Music

Nová alba

Jeden z nejslavnějších dýdžejů a producentů světa Fatboy Slim se nikdy netajil svou fascinací brazilskou hudbou. Sám se několikrát zúčastnil i tamního slavného karnevalu. Ke své nové desce se nechal inspirovat i fotbalovým šampionátem, který začne příští týden, a přináší na něm muziku v brazilském rytmu.

Swans: To Be Kind

Foto: Mute

Nová alba

Nové album americké experimentálně-rockové skupiny Swans je třinácté studiové v její diskografii. Větší část nahrávek vznikla na cestách, během posledních turné kapely v letech 2012 a 2013. Mezi hosty se na desce objevují St. Vincent, Cold Specks, Bill Rieflin, Little Annie či Julia Kent. Kolekci produkoval sám frontman kapely Michael Gira.

Lucie: Live

Foto: Universal Music

Nová alba

Dvojalbum skupiny Lucie obsahuje raritní koncert v pražské Lucerně z roku 1992, na kterém jsou i některé nahrávky, které nevyšly na žádném řadovém albu. Komplet byl aktuálně dostupný jako bonus CD v na podzim vydaném kompletu všech řadových alb pod názvem Platinum Combo. Vychází u příležitosti probíhajícího turné kapely.

Lucie: Lucie v Opeře

Foto: Universal Music

Nová alba

Dvojalbum Lucie v Opeře bylo natočeno s Národním symfonickým orchestrem, sborem Bambini di Praga a dalšími hosty. Poprvé vyšlo již před deseti lety, ale již dobrých pět let nebylo na trhu k dispozici. Nyní se na něm objevuje u příležitosti probíhajícího halového turné skupiny Lucie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám