Hlavní obsah

Nová alba: Dva skvělí hiphopeři a talentovaná devatenáctka

Právo, Jaroslav Špulák

Prázdniny jsou období, jež je na nová alba poměrně chudé. Přesto se tento týden stojí zato věnovat spojení Jay-Z a Kanye Westa v projektu The Throne. Je totiž nabíledni, že minimálně na hiphopové scéně vzbudí pozdvižení. K tomu se ještě zmiňme třeba o zajímavých počinech jedné talentované zpěvačky i jedné australské rockové party.

Článek

The Throne: Watch The Throne

V projektu The Throne se spojili dva slavní muži současnosti. Americký rapper Jay-Z a jeho kolega Kanye West v podstatě založili novou kapelu a natočili album s názvem Watch The Throne.

Více než rok pracovali na různých místech světa, a tak jsou na desce písně, jež vznikly například v Londýně, Sydney, Paříži, New Yorku nebo Abu Dhabi. Produkce se ujali mimo jiné The Neptunes, dlouholetý spolupracovník Kanye Westa Mike Dean nebo RZA. Výsledkem téhle široké spolupráce mistrů ve svém oboru je kolekce, která velice dobře definuje současný hip-hop. Zahostovali si na ní například Beyoncé, Mr. Hudson nebo Frank Ocean. Obal pro tandem The Throne vyhotovil věhlasný designér Ricardo Tisci, který pravidelně navrhuje módní kolekce pro Givenchyho.

Universal Music

Alexis Jordan: Alexis Jordan

Další nadějný hlas z dlouhého seznamu talentové soutěže American Idol přichází do Evropy. Alexis Jordanová soutěžila v roce 2006, a přestože ji tehdy převálcovala jedenáctiletá Bianca Ryanová, všimli si exotické krásky se sametovým hlasem producenti Stargate a Jay-Z. Její debutové album propagoval v první vlně vcelku příjemný taneční kousek Happiness. Samotná kolekce devatenáctileté zpěvačky se ovšem nese v duchu tradičního spojení soulu, popu a r’n’b. Problém je, že kvalita jednotlivých písniček není tak velká, aby nahrávka dokázala jako celek přesvědčit o tom, že nad ni není. Naopak se žene do stylového průměru, který zpěvačka snažně zachraňuje pokusem dostat do svého vokálu co nejvíce sex-appealu.

Sony Music

Butterfly Kiss: The Best Of Arrogant Egoists

Butterfly Kiss je relativně nové seskupení mladých muzikantů z Havířova, které vzniklo loni o prázdninách a má za sebou zatím nemnoho vystoupení. Kapela si pohybuje v ranku tzv. crossoveru, přičemž základní charakteristikou jejího zvuku je inspirace slavnými sestavami Korn, Faith No More, Faithless, Pearl Jam, Dream Theater a dalšími. Pravda, v podání Havířovských je spojení mnoha hudebních vlivů zatím spíše chaotické a bez patřičné dávky energie, spíše s důrazem na co nejpreciznější provedení. Budoucnost tahle parta nicméně při velké píli jistě má. V jejím čele stojí Standa Ferko, kytarista a autor muzikálů Srdce a Proroctví, přičemž Srdce bylo odehráno i v Praze v divadle ABC.

Popron Music

The Vines: Future Primitive

Australská kapela The Vines vydává své již páté album a ukazuje na něm, jak moc je zkušená. Má svou jasnou hudební řeč, která se opírá o psychedelický garážový zvuk muziky šedesátých let a snaží se jej vystlat aranžérskou a melodickou nápaditostí. Výsledek je ovšem poněkud jalový. The Vines se na téhle desce ne a ne rockově rozohnit. Úvodní skladba Gimme Love by mohla být sice v některých rockových rádiích hitem, ovšem u dalších písniček se podobných vlastností posluchač těžko dobere. Album funguje dobře jako celek. Jednotlivé skladby už ale tak přesvědčivé nejsou.

Sony Music

Reklama

Výběr článků

Načítám