Hlavní obsah

Nová alba: Amy Macdonaldová, The Beach Boys i naši

Právo, Jaroslav Špulák

Mezi novinkami na tento týden se objevuje mimo jiné album skotské zpěvačky Amy Macdonaldové, která vystoupí v srpnu na letním Open Air Festivalu v Panenském Týnci. Po letech se vracejí i Američané The Beach Boys, aby novým albem oslavili padesát let své existence. K nim se s novinkami připojují i české kapely a zpěváci – Kamil Střihavka, K2, Lenka Nová a další.

Článek

Amy Macdonaldová: Life In A Beautiful Light

Foto: Universal Music

Nová alba

Skotská zpěvačka Amy Macdonaldová se do paměti posluchačů zapsala především hity This Is The Life či Mr. Rock And Roll, s nimiž zazářila před čtyřmi lety. Nyní přichází na trh se svým v pořadí třetím studiovým albem Life In A Beautiful Light. Bylo natočeno zčásti ve studiu State Of The Ark v Richmondu, také v Mayfield studiu v Surrey.

Produkce se ujal dlouholetý spolupracovník zpěvačky Pete Wilkinson, mixáž měl na bedrech Bob Clearmountain, jenž spolupracoval s Paulem McCartneyem, Simple Minds, Bryanem Adamsem nebo skupinou Bon Jovi. Album nabízí dvanáct písniček, přičemž za pilotní singl zpěvačka vybrala svižnou Slow It Down, kterou ve světové premiéře představila 13. dubna.

Amy doposud prodala více než čtyři milióny alb a na svém kontě má řadu platinových a zlatých desek, které získala převážně za debut This Is The Life (2007).

The Beach Boys: That’s Why God Made The Radio

Foto: EMI Music

Nová alba

Americká skupina The Beach Boys oslavuje padesát let existence. Činí tak s ročním zpožděním, neboť v Kalifornii přišla na svět už v roce 1961. Zaneprázdnění členů a trochu pošramocené vztahy mezi nimi ale včasné oslavy oddálily. Před pár dny vydala nové album That’s Why God Made The Radio, 24. dubna vyrazila z amerického Tucsonu na Reunion Tour, v červenci a srpnu přijede i do Evropy a k vydání se chystají reedice jejích alb.

Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston a David Marks, tedy současní členové The Beach Boys, natočili novinku v Ocean Way Studios v Los Angeles. Je to jejich v pořadí devětadvacátá nahrávka, po deseti letech první, na které se podíleli všichni žijící členové formace. Aby bylo jasné, že je to událost, v textech je v podstatě probraná historie formace, jsou v nich vzpomínky na zajímavé chvíle a okamžiky. To vše se zřejmým nadhledem. Kolekce je rovněž poděkování fenoménu rádia jako šiřitele dobré hudby.

„Za své hudební vzdělání vděčím rádiu,” tvrdí zpěvák a kytarista Brian Wilson. „Mými učiteli byli Chuck Berry, Rosemary Clooneyová, The Four Freshmen, Phil Spector, Little Richard a další. Jestli uslyším nějakou písničku z naší nové desky v rádiu, bude to pro mě velká satisfakce.“

Kamil Střihavka: Muzikál a film

Foto: EMI

Nová alba

Zpěvák Kamil Střihavka vydává album Muzikál a film. Kolekci otevírá píseň z muzikálu Jesus Christ Superstar, jehož první české nastudování  uhranulo více než 850 tisíc diváků a Střihavku katapultovalo na vrchol popularity. Zajímavou byla jeho role Prince z odvážného převedení Dvořákovy Rusalky do muzikálové formy, na albu zastoupená písní Vidino, sladká, přesladká.

Nepřehlédnutelný a nepřeslechnutelný byl zpěvák v původních muzikálech Ondřeje Soukupa Johanka z Arku a Elixír života, a Michala Pavlíčka Excalibur a Obraz Doriana Graye. Nabídku přijal i od Karla Svobody do jeho Golema. I další písně na desce stojí zato.

Usher: Looking 4 Myself

Foto: Sony Music

Nová alba

V pořadí sedmé studiové album legendárního držitele Grammy, který si říká Usher. Dokonale sladěné R, které nemůže nechat v klidu žádného žánrového fanouška. Usher se ve svých nových písničkách soustředil na osobní výpověď a zejména na atmosféru.

The Hives: Lex Hives

Foto: Sony Music

Nová alba

Dlouho očekávaná novinka švédské rockové kapely, která se představila v minulosti i u nás na dvou festivalech, sice Rock for People a Prague City Festival. Na desce je opět její milé retro tak, jak je kapela cítí.

Zajímavý je názor zpěváka Pelleho Almqvista na současný rock. „Současný rock je už delší dobu špatný. Když se jím budeme zabývat hlouběji, najdeme pár dobrých kapel. Ty ale nejsou podporovány médii, a některé se vysloveně ztrácejí. Když se podívám na nominace na Grammy v rockové kategorii za posledních deset let, vím, že tam nebyla jediná dobrá rocková kapela. Jenom popové s ostřejšími kytarami. Média nám třeba tvrdí, že je to rock, ale ve skutečnosti to jsou třeba pouhé emo nářky, plačtivé ječení. Pro mě je rock padesát opilých lidí v jednom pokoji, kteří se chtějí bavit,“ vysvětlil Almqvist.

Eliška Ptáčková: Svým způsobem

Foto: archív Elišky Ptáčkové

Nová alba

Zpěvačka a kytaristka Eliška Ptáčková, která v letech 2007 až 2009 zpívala s Čechomorem (natočila s ním mimo jiné CD Sváteční), vydává vlastním nákladem debutové autorské album Svým způsobem. Pod producentským dohledem Američana Steva Walshe připravila kolekci jedenácti písní, které odrážejí její zálibu ve folku, bluegrassu, americké country nebo jazzu.

Na natáčení desky se podíleli muzikanti dvou kontinentů. Producent Walsh přivedl do studia bubeníka Suzanne Vegy Douga Yowella (u nás už nahrával s Čechomorem nebo November 2nd), baskytaristu Richarda Hammonda (Joan Osborne) nebo klávesistu Johna Deadericka (Emmylou Harris). České barvy pak hájili Eliščini dlouholetí spoluhráči – dobrista Radek Vaňkát, kytarista Emil Formánek (Druhá tráva) nebo zpěvaččin otec, známý výrobce komponentů pro banja Vladislav Ptáček (Cop). Kromě toho na albu posluchači uslyší rovněž zástupce mladé české jazzové generace – bubeníka Romana Víchu, klávesistu Jakuba Zomera nebo kontrabasistu Rasťo Uhríka.

K2: Odejdeš

Foto: EMI

Nová alba

Druhé album ambiciózních hudebnic, které se přes své mládí etablovaly na domácí rockové scéně i v zahraničí. Album Odejdeš sestavily z jedenácti většinou původních písní s českými texty. Natočily je pod vedením Lukáše Chromka (jinak člen Airfare) a Petra Kovandy ve studiu Propast.

Do písní dokázaly přenést nezměrnou energii, kterou srší při svých živých vystoupeních. Milovníci tvrdé muziky si zkrátka přijdou na své. Kapela pochází z Hradce Králové. V nástrojovém složení Klára Gajová - kytara, Míša Vrzalová - basa, Monika Ottová - bicí hrají od svých třinácti let (!), když už v jedenácti začínaly K2 fungovat jako duo. Hrají nejen v Česku, ale i v Německu, Polsku, Rakousku, na Slovensku a třeba i v Bulharsku.

Lenka Nová: Psí hodina

Foto: EMI

Nová alba

Zpěvačka Lenka Nová vydala druhé sólové album nazvané Psí hodina. V její interpretaci, v doprovodu špičkových českých hudebníků, z něho zazní celkem deset novinek – skladeb, které prošly pečlivým výběrem z několika desítek demosnímků.

„Deska zrála dlouho. Nic, s čím jsme nebyli stoprocentně spokojeni, jsme nepustili dál. Na rozdíl od prvního alba, kde jsme se zcela záměrně žánrové rozkročili, jsme se nyní snažili najít zcela typický zvuk a náladu,“ říká Lenka Nová. „Jsou to obyčejné písničky, které jsme oblékli do hezkých zvuků, a to nejen akustických nástrojů. Společným tématem jsou příběhy o různých fázích ženského života – zamilovanosti, manželství, milencích, mateřské lásce, věrnosti, oddanosti, sebelítosti, zaslepenosti, samotě či přátelství.“

The Stone Roses: The Very Best Of (Remaster 2012)

Foto: Sony Music

Nová alba

Remasterovaná bestofka britské skupiny, která svá tři alba vydala v první polovině devadesátých let. Potom se odmlčela, teprve v loňském roce se domluvila na návratu a nedávno také vystartovala na nové evropské turné. To začalo v Barceloně ve Španělsku a mezi diváky byl i věčný fanoušek formace Liam Gallagher z bývalých Oasis. Kapela The Stone Roses navíc oznámila, že začal pracovat na nových písničkách, v nichž by chtěla svůj devadesátkový britpop posunout do současnosti.

Ladyhawke: Anxiety

Foto: Universal Music

Nová alba

V roce 2008 oslnila novozélandské zpěvačka Ladyhawke debutem a hity Paris Is Burning a My Delirium celý nu-raveový svět. Nyní je zpátky, nejprve s pilotním singlem Black, White & Blue a posléze s celou kolekcí. Album Anxiety je určitě popovější, než byl debut, přesto stále si uchovává svou indie taneční atmosféru. V nu-raveových kruzích nicméně tak příznivý ohlas nemá, možná právě proto, že se zpěvačka vrhla více na střední proud.

Maximo Park: The National Health

Foto: Universal Music

Nová alba

I u nás velmi oblíbená britská kytarovka Maximo Park vydává své nové album. Kapela, jejíž hudba kombinuje prvky post-punku s indie rockem, debutovala v roce 2005 kolekcí nazvanou A Certain Trigger, za níž si vysloužila i nominaci na Mercury Prize. I na nové desce jsou silné melodické písničky, jejichž největší kouzlo je v momentu překvapení a také v dynamických zvratech.

Eric Prydz: Pryda

Foto: EMI Music

Nová alba

Švédský hudebník a producent vydává album Eric Prydz presents Pryda. Ačkoli na své první desce začal pracovat už v roce 2005, oficiálně nikdy nevyšla. Proto jde o jeho albový debut. Deska je 3CD novinek i starších nahrávek, z nichž většinu Prydz v minulosti vydal na svém labelu. Prydz se proslavil především jako DJ. Loni ho specializovaný britský časopis DJ Magazine zařadil na šestačtyřicáté místo mezi světovými DJi. Vyprodukoval také několik povedených singlů, nejslavnější z nich jsou hitovky Call On Me a Pjanoo.

Na nahrávce Proper Education spolupracoval s Pink Floyd, když s jejich požehnáním použil pasáž ze slavné písně Another Brick In The Wall Pt 2. Skladba je oficiálně považována za remix originálu a jako taková byla v roce 2008 nominována na Grammy v kategorii Nejlepší remixová nahrávka. V Anglii se dostala na druhé místo singlového žebříčku.

Reklama

Výběr článků

Načítám