Hlavní obsah

Normální debil má pokračování, jeho premiéru uvedlo Východočeské divadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Na pardubické jeviště Východočeského divadla se v sobotu vrátil příběh Norberta Intribuse v premiérovém pokračování retrokomedie nazvané Normální debil 2. Autor a režisér Robert Bellan se v ní věnuje dospívání hlavního hrdiny v pozdním socialismu. Hra je zařazená do repertoáru Malé scény.

Foto: ČTK

Východočeské divadlo v Pardubicích

Článek

Hru Normální debil divadlo uvedlo v roce 2016. Později napsal Bellan pokračování. Koronavirová pandemie premiéru posunula na dnešní den. Inscenace se měla původně hrát už v minulé sezoně.

Jednička se zabývala Intribusovým dětstvím, ocital se doma, na sexuálním večírku na hřbitově, u splavu, ve škole nebo v nemocnici.

Scéna měla vzhled socialistické domácnosti a provázely ji seriály Jaroslava Dietla a československá populární hudba.

Zlíňané se vrátili do časů filmových žní

Kultura

Hra se vypořádávala s obvyklým stereotypem rodičovské výchovy v 70. letech. Název hry odkazoval na oslovení, kterým hlavního hrdinu častoval jeho otec.

V druhém díle průšvihář Bert dospívá a jeho historky jsou zasazené do reálných dobových událostí.

Ocitne se na natáčení hudební komedie Discopříběh, na vystoupení kapely Depeche Mode v Praze a při legendárním projevu Milouše Jakeše na Červeném Hrádku.

Objeví se také 17. listopadu na studentské demonstraci na Národní třídě. „Je to vlastně celé takové kalendárium, kde samozřejmě nemůže chybět ani Saskia Burešová,” řekl režisér.

RECENZE: Světová premiéra izraelské hry v Liberci

Kultura

V Normálním debilovi 2 hrají držitel Ceny Thálie 2020 pro činoherce do 33 let Josef Láska, Veronika Malá, Petr Borovec a také další laureát Ceny Thálie Ladislav Špiner.

Herci během hry ztvárňují 54 postav, Špiner sám hraje 27 postav. Podle Bellana to má nejtěžší právě Špiner, na víc postav ale má dost energie, dodal.

„Velké množství postav má pro herce ale i své výhody, když se vám zrovna nějaká nevyvede, máte u diváků x dalších pokusů na svou rehabilitaci,” řekl Bellan.

Reklama

Výběr článků

Načítám