Hlavní obsah

Nominacím na Oscara vévodí filmy Špinavý trik či Gravitace

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Na Oscara za nejlepší film byly nominovány snímky Kapitán Phillips, Špinavý trik, Nebraska, Philomena, Klub poslední naděje, 12 let v řetězech, Vlk z Wall Street, Gravitace a Her. Špinavý trik a Gravitace mají shodně po deseti nominacích.

Foto: Sony Pictures

Bradley Cooper a Christian Bale ve filmu Špinavý trik

Článek

V kategorii herců v hlavních rolích uspěli Christian Bale (Špinavý trik), Chiwetel Ejiofor (12 let v řetězech), Bruce Dern (Nebraska), Matthew McConaughey (Klub poslední naděje), Bruce Dern (Nebraska) a Leonardo DiCaprio (Vlk z Wall Street).

Z hereček jsou nominovány Amy Adamsová (Špinavý trik), Judi Denchová (Philomena), Cate Blanchettová (Jasmíniny slzy), Meryl Streepová (Blízko od sebe) a Sandra Bullocková (Gravitace).

Foto: Warner Bros

Vesmírný thriller Gravitace.

Ve vedlejších rolích letos nejvíce zazářili Barkhad Abdi (Kapitán Phillips), Bradley Cooper (Špinavý trik), Michael Fassbender (12 let v řetězech), Jonah Hill (Vlk z Wall Street), Jared Leto (Klub poslední naděje) a jejich kolegyně Sally Hawkinsová (Jasmíniny slzy), Jennifer Lawrencová (Špinavý trik), Lupita Nyong’o (12 let v řetězech), Julia Robertsová (Blízko od sebe) a June Squibbová (Nebraska).

Cuarón, Russell a Scorsese

Z režisérů jsou ve hře David O. Russell (Špinavý trik), Alfonoso Cuarón (Gravitace), Alexander Payne (Nebraska), Steve McQueen (12 let v řetězech) a Martin Scorsese (Vlk z Wall Street). Pokud jde o kameramany, uspěli Philippe LeSourd (Velmistr), Emmanuel Lubezki (Gravitace), Bruno Delbonnel (V nitru Llewyna Davise), Phedon Papamichael (Nebraska) a Roger A. Deakins (Zmizení).

Foto: Falcon

Kapitán Phillips v podání Toma Hankse prožil několik dnů v zajetí pirátů.

Mezi animovanými celovečerními filmy mají na Oscara šanci Croodsovi, Ledové království, Já, padouch 2, Ernest a Celestine a The Wind Rises. V kategorii dokumentů jsou to snímky The Act of Killling, Cutie and the Boxer, Dirty Wars, The Square a 20 Feet from Stardom.

V kategorii neanglicky mluvených filmů se utkají Belgie (The Broken Circle Breakdown), Itálie (Velká nádhera), Dánsko (Hon), Kambodža (The Missing Picture) a Palestina (Omar).

Scénáře Allena, Russella i Jonze

Mezi nejlepší původní filmové scénáře se dostaly tituly Špinavý trik (Eric Warren Singer a David O. Russell), Jasmíniny slzy (Woody Allen), Klub poslední naděje (Craig Borten a Melisa Wallack), Her (Spike Jonze) nebo Nebraska (Bob Nelson).

Foto: Bioscop

Cate Blanchettová ve filmu Jasmíniny slzy

Ve filmové hudbě letos mají šanci John Williams (Zlodějka knih), Steven Price (Gravitace), William Butler a Owen Pallett (Her), Alexandre Desplat (Philomena) a Thomas Newman (Saving Mr. Banks). Z konkrétních písní pak Alone Yet Not Alone ze stejnojmenného filmu, Happy z filmu Já, padouch 2, Let it Go z filmu Ledové království, The Moon Song z filmu Her a Ordinary Love z filmu Mandela.

O čem jsou nominované filmy?

Film Špinavý trik je založen na reáliích jednoho z nejpozoruhodnějších skandálů v dějinách Spojených států, vypráví příběh špičkového podvodníka Irvinga Rosenfelda (Christian Bale), jenž je společně se svou obdobně vychytralou britskou partnerkou a milenkou Sydney Prosserovou (Amy Adamsová) přinucen ke spolupráci s agentem FBI Richiem DiMasem (Bradley Cooper), který se zcela vymkl kontrole. DiMaso je strhává do světa jerseyských politických machinátorů a mafiánů.

Foto: Fox Searchlight Pictures

Chiwetel Eijofor v filmu 12 let v řetězech

12 let v řetězech je příběh Solomona Northupa, který měl milující rodinu, dobrou práci, talent, majetek a svobodu. Žil středostavovský život jako většina z nás. V jeden jediný nečekaný moment ale o všechno přišel. Skončil jako otrok, protože naletěl dvěma podvodníkům. Na jižanské plantáži strávil 12 let.

Americký film Kapitán Phillips s Tomem Hanksem v hlavní roli se odehrává v prostředí obřích obchodních lodí, které křižují celý svět. U pobřeží Afriky je občas ohrožují piráti, a právě Phillipsova loď se stane terčem jedné zločinecké skupiny. Neozbrojený kapitán Phillips rozehrává nebezpečnou psychologickou hru o přežití.

Sandra Bullocková a George Clooney hrají v unikátní sci-fi Gravitace. Během rutinní výpravy do kosmu dojde k nehodě a hrdinové zůstanou ve volném vesmíru – bez spojení se světem.

Nominace na nejlepší filmy:

Kapitán Phillips

Špinavý trik

Nebraska

Philomena

Klub poslední naděje

12 let v řetězech

Vlk z Wall Street

Gravitace

Her

Vlk z Wall Street s Leonardem DiCapriem je drama o bezskrupulózních obchodnících, kteří žijí ve světě velkých peněz, drog, prostitutek a šílených mejdanů. Po každém velkém mejdanu ale přichází i odpovídající kocovina. Zvláště pokud kouzlení s akciemi je více než jen kreativní. FBI vás pak chce zatknout…

Reklama

Výběr článků

Načítám