Hlavní obsah

Nominace Markéty Irglové na Oscara je ohrožena

Právo, Novinky, ČTK, Radmila Hrdinová
Aktualizováno

Nominace na Oscary Markéty Irglové a Glena Hansarda za nejlepší filmovou píseň možná odporuje pravidlům. Skladba Falling Slowly se totiž objevila i před dvěma lety ve filmu Jana Hřebejka Kráska v nesnázích, což je podle pravidel nepřípustné.

Článek

Nominaci Markéty Irglové a Ira Glena Hansard, kteří jsou autory této písně z filmu Once tak partně organizátoři přehodnotí. Informoval o tom server Týden.

O prestižní cenu americké Akademie filmových umění a věd totiž mohou usilovat pouze písně, které vznikly výhradně pro konkrétní film a lidé je předtím nemohli slyšet.

Při striktním výkladu pravidel by skladba neměla být vůbec nominována. Dílo musí být nahráno pro použití ve filmu dříve než pro jakékoliv jiné užití, včetně veřejných vystoupení nebo využití jakýmikoliv médii vůbec.

Hřebejk: je to ubohost

"Celé to nařčení je lež a typická česká malost a ubohost," reagoval pro Právo režisér Krásky v nesnázích Jan Hřebejk.

"Ta písnička byla napsána pro Once a my jsme ji při natáčení Krásky v nesnázích jen použili spolu s jinými," vysvětlil Hřebejk a dodal: "Chtěl jsem po Glenovi některé jeho skladby, ale protože vyjednávání s vydavateli by bylo na dlouhé lokte, dohodli jsme se, že jim zaplatíme studio, kde si písničky pro Once natočí a my z nich něco použijeme pro náš film." Takový postup byl podle Hřebejka výhodný pro obě strany.

"Ale písničky vznikly pro Once, a kdo to zpochybňuje, je malý, zlovolný český pitomec,“ uzavřel režisér.

Skladbu již dříve na svých koncertech hrála Hansardova irská skupina The Frames, která patří k nejpopulárnějším souborům v této zemi. Hansard s Irglovou ji také již před dvěma lety vydali na soundtracku k Hřebejkovu snímku i na svém společném albu The Swell Season.

Vyjádření autorů skladby se zatím získat nepodařilo.

Soundtrack sbírá ceny

Skladba Falling Slowly a vůbec celé album sbírá ceny po celém světě. Česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová a irský hudebník Glen Hansard dostali cenu Americké asociace filmových kritiků BFCA pro nejlepší filmovou píseň či cenu Asociace losangeleských filmových kritiků (LAFCA) za nejlepší hudbu k irskému snímku Once.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám