Hlavní obsah

Nohavica v New Yorku přidal i árii z opery Cosi fan tutte

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Písničkář Jaromír Nohavica zakončil své anglicko-americké turné vystoupením v kulturním sále Slovenského kostela Svatého Jana Nepomuckého v New Yorku. Sobotní koncert navštívily téměř čtyři stovky krajanů - Čechů, Slováků i Poláků.

Článek

Vystoupení si v ničem nezadalo s bouřlivou atmosférou českých koncertů, snad ji i překonalo. Bavili se jak diváci, tak zpěvák. Sentimentální kouzlo večera umocnil stylový bufet – místo americké coca-coly a sendvičů se podávaly plzeňské pivo a další česká klasika: cigárko s hořčicí, tatranky a hašlerky.

Turné bez sponzorů a dotací

"Jsem rád, že jste tady. Jen díky vám, kteří jste dali peníze za vstupenky, jsme si my mohli zaplatit letadlo, hotel a tento sál. Takže děkuji,“ přivítal zpěvák hosty v narážce na to, že celé turné podnikl pouze na své náklady, bez sponzorů či dotací.

Publikum, tvořené převážně lidmi ve věku kolem 30 až 40 let, se spontánně rozezpívalo a roztleskalo do rytmu již při druhé písni, Těšínské. V rychlém tempu pak tři skladby s kytarou vždy střídaly tři vstupy s heligonkou.

Teskné balady střídány rytmickými skladbami

Stejně ostré byly i žánrové skoky – halasnou Ostravo střídala melancholická balada Když mě brali za vojáka, po posmutnělé písni Pane prezidente hřměl sálem za skandovaného aplausu Fotbal.

Podobně jako při předchozích koncertech došlo jak na čtvrt století starou Kometu, tak na pochmurný song Já si to pamatuju z posledního alba Ikarus.

Mezi diváky byl také polský konzul

Na nostalgickou strunu zabrnkal Nohavica nečekaným zařazením lidovky Když jsem šel z Hradišťa, kterou s ním opět sborově odzpíval celý sál, Poláky (v publiku byl i polský generální konzul) zase potěšil Sarajevem zazpívaným v polštině.

Árie z opery Cosi fan tutte

Jaromír Nohavica se také pochlubil, že těsně před odletem na turné dokončil překlad Mozartovy opery Figarova svatba, a následně přidal bez mikrofonu krátkou árii z opery Cosi fan tutte, již před časem rovněž přebásnil do češtiny.

Představil také novinku inspirovanou právě končícím americkým pobytem – píseň o Las Vegas. Po závěrečném Andělu strážném diváci doprovodili Nohavicu do šatny aplausem vestoje.

Koncert v New Yorku byl desátým, který zpěvák v rámci turné absolvoval. Podle webu www.nohavica.cz, jenž průběh cesty dokumentuje články i fotografiemi, při tom nalétal 13 tisíc kilometrů. Jeho koncerty navštívilo přibližně 3500 lidí.

Reklama

Související články

Nohavica vydá v roce 2009 vlastní knihu

Písničkář Jaromír Nohavica na svých internetových stránkách oznámil, že chystá na rok 2009 vydání autorské knížky. Její součástí by měly být přiložené audio...

Smutné a nutné album Jaromíra Nohavici

Jen co se v polovině března dostala nová deska Jaromíra Nohavici Ikarus na pulty kamenných obchodů, bez potíží se vyšplhala na první místo národní prodejní...

Nohavica v Londýně: Tleskot a vřava

V pátek odehrál Jarek Nohavica v Londýně první ze svých deseti koncertů, které jsou určeny pro Čechoslováky žijící v Anglii a USA. Nejznámější písničkář...

Výběr článků

Načítám