Hlavní obsah

Nohavica v Londýně: Tleskot a vřava

Novinky, Martin Hošna, Londýn (Autor je redaktorem časopisu Rock & pop)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

V pátek odehrál Jarek Nohavica v Londýně první ze svých deseti koncertů, které jsou určeny pro Čechoslováky žijící v Anglii a USA. Nejznámější písničkář se rozhodl uskutečnit turné mimo naši republiku. Naposledy hrál v zahraničí v roce 2004, nyní slaví opět úspěch u Čechů a Slováků, kteří pracují většinou jako au-pair daleko od domova.

Článek

Věkový průměr publika v Londýně byl okolo pětadvaceti let, můžeme tak spekulovat, že se Jarek Nohavica chce přiblížit mladším posluchačům, a zároveň se přitom sám pobavit a změnit prostředí. Londýnský koncert byl zcela vyprodaný.

Hala pro tisíc návštěvníků praskala doslova ve švech

Před začátkem představení se před Carling Academy Islington tísnily davy, jež udivovaly rodilé Brity. Leckterý z nich se pozastavoval a ptal, kdo vystupuje. Když se dočkali odpovědi, že český písničkář, nevěřícně kroutily hlavami. Není se čemu divit, na každého se nedostalo a hala pro tisíc návštěvníků praskala doslova ve švech.

Nohavica uvítal posluchače větou: „Zdravím všechny Čechy, Slováky, Poláky! Hi, british people!“ Tleskot a vřava přišly vzápětí, jako by to byl rockový koncert, a ne meditativní folkový večer plný českého humoru a poetiky.

Jarek Nohavica je ve skvělé formě, dokáže publikum pobavit a zároveň uhranout, navíc pro Čechy v zahraničí je to událost, když za se za nimi vypraví známý český písničkář.

Vrcholem koncertu byla píseň Kozel

Zazpíval všechny své známé hity, například Ostravo, Zítra ráno v pět, Sarajevo nebo Když mě brali za vojáka. Střídal kytaru a heligonku, přitom vtipkoval s publikem a nezapomněl žádnou písničku patřičně uvést. Vrcholem koncertu byla píseň Kozel, jež je založená na humorném textu a jazykové komice.

Nohavica se také „pochlubil“ překladem Mozartovy opery Figarova svatba, kterou dodělal těsně před turné, a na závěr zazpíval bez mikrofonu repliku z jiné opery Cosi fan tutte. Při písničce Fotbal pro změnu vzdal hold svému oblíbenému fotbalovému klubu Baník Ostrava.

Reklama

Související témata:

Související články

Nohavica vydá v roce 2009 vlastní knihu

Písničkář Jaromír Nohavica na svých internetových stránkách oznámil, že chystá na rok 2009 vydání autorské knížky. Její součástí by měly být přiložené audio...

Zpívejme ten starý známý song

Po hravém českém překladu Mozartovy opery Cosi fan tutte svěřilo Národní divadlo moravskoslezské Jaromíru Nohavicovi „operu oper“ Dona Giovanniho. A opět...

Nový Nohavica je k dostání na internetu

Nové live CD ostravského barda Jaromíra Nohavici se ještě nedostalo na pulty obchodů, ale můžete si ho objednat přímo na autorových internetových stránkách....

Výběr článků

Načítám