Hlavní obsah

Noc divadel virtuálně. Telemost propojí na 9 hodin 28 divadel

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmý ročník Noci divadel se odehraje v sobotu na internetu. Podtitul akce Divadlo a udr-život-elnost se vzhledem k pandemii stal ještě naléhavějším.

Foto: Milan Malíček, Právo

Divadla zejí prázdnotou

Článek

„Téma letošního ročníku udr-život-elnost bylo již před vypuknutím pandemie zvoleno v návaznosti na sílící zájem o ekologii a tlak na udržitelnost života na Zemi. K ekologickým tématům v oblasti umělecké tvorby i divadelního provozu se nyní nečekaně přidružila i témata existenční. Na programu divadel, která musejí být v současné době pro veřejnost uzavřena, budou nejen virtuální prohlídky či živé přenosy, ale například také interaktivní edukativní hry pro děti i dospělé,” uvedla za pořadatele Eliška Míkovcová.

Telemost s názvem Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den) se bude vysílat na https://youtu.be/tyDqNgF5BMA ze studia v sídle Institutu umění – Divadelního ústavu, který Noc divadel koordinuje již od roku 2013. Během 9hodinového komponovaného programu složeného ze živých vstupů i předtočených záznamů se virtuálně propojí celkem 24 divadel z 9 měst. Moderování pásma si vzala na starost trojice Ondřej Cihlář, Kateřina Císařová a Sára Affašová. Živý virtuální telemost bude probíhat od 13 do 21 hodin.

Proč Dan Bárta zpívá slovensky? Dělá Fúzie

Kultura

„Během odpoledne a večera se mohou diváci těšit na rozhovory s umělci, virtuální návštěvy výstav, interaktivní prohlídky divadelního zákulisí, hry, soutěžní kvíz, ochutnávky z inscenací i návštěvy divadelních zkoušek, debaty i dramaturgické úvody, podcast pro dospělé i pohádku a dílnu pro děti. Ve vysílání budou také uvedeny programové tipy dalších divadel zapojených do letošní Noci divadel, takže si diváci budou mít opravdu z čeho vybírat,” řekla Martina Pecková Černá z IDU.

Různé speciality nabídnou i další divadla - například Naivní divadlo Liberec má na programu speciální noční virtuální procházku zákulisím divadla. Jihočeské divadlo zpřístupní dokument z letního hostování na zámcích i ve městech v jižních Čechách. Divadlo Kladno odvysílá záznam inscenace Stín kapradiny na motivy baladické novely Josefa Čapka. Všechny podrobnosti najdete na www.nocdivadel.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám