Hlavní obsah

Nobelovku má Japonec. Ale my chtěli jiného, zoufají si v Tokiu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opakované nominace spisovatele Harukiho Murakamiho na Nobelovu cenu se proměnily ve vtip. Léta se spekulovalo, že už ji musí dostat, a nakonec ji dostal jiný Japonec – Kazuo Ishiguro. Faktem je, že Murakami je ve světě literatury slavnější a má i víc skalních fanoušků, kteří jsou jím přímo posedlí.

Foto: Profimedia.cz

Kazuo Ishiguro vypadá podobně jako Murakami, ale není to Murakami.

Článek

Už léta se ví, že Murakamiho fanouškovská základna je obrovská a věrná. Jeho lehce filozofické prózy plné odcizení, podivínů a nevyřčených či zklamaných citů uznávají masy čtenářů i literární kritici. Romány Norské dřevo, Kafka na pobřeží, Afterdark, Sputnik, má láska, Po otřesech, Spánek či Hon na ovci dobře znají také Češi.

Ve čtvrtek se konalo setkání těch nejskalnějších fandů, takzvaných harukistů, kteří v Tokiu společně očekávali vyhlášení Nobelovy ceny. Čekali, že to vyjde, ale pak zazněly překvapené povzdechy a potlesk jen ze slušnosti, popsala japonská média. Vybrali totiž špatného Japonce.

Foto: Archiv, Právo

Haruki Murakami

Nejtrapnější to bylo podle serveru BBC v tokijském knihkupectví Kinokuniya, kde Murakamimu tak věřili, že připravili i speciální výstavku jeho knih. Když se ale ozvalo jméno Ishiguro, rychle ji zrušili a běželi do skladu pro něco od Ishigury. Bylo to asi zklamání, protože spisovatel je jen „poloviční Japonec“, v Japonsku se narodil, jenže píše anglicky a má britské občanství.

Japonci to ale nakonec berou s humorem. V zemi se prý říká: „Podzim v Japonsku ještě nezačal, pokud Murakami zase neprohrál.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám