Hlavní obsah

Nikla, Dočolomanského i hosty z Berlína nabídne festival Malá inventura

Novinky, Stanislav Dvořák

Divadelní festival Malá inventura má v nabídce 57 představení od 20. do 28. února. Odehraje se na patnácti pražských scénách, kde chce shrnout to nejlepší z nového divadla za loňský rok.

Foto: Malá inventura

Z představení Pustina

Článek

„Šlo nám o rozmanitost. Výchozího materiálu bylo zhruba dvakrát tolik. Po důkladné selekci jsme se rozhodli pro sedmapadesát kusů,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Petr Pola.

V rámci Domovských scén představí tradičně to nejlepší z programu stálých scén. „Tady se divák může těšit na třiadvacet kusů: Útočiště Viliama Dočolomanského, Žlutou tmu multimediálního umělce Petra Nikla, ale také nejnovější představení Lenky Vagnerové, Wariot Ideal, Spitfire Company, Divadla Continuo, Miroslava Bambuška, Petry Tejnorové, souboru Depresivní děti touží po penězích a dalších,“ sdělila za pořadatele Zuzana Kopáčová.

„Pod hlavičkou sekce Nová krev, kde jsou představováni studenti a začínající umělci, stojí za vidění jednak hrůzostrašný kus na motivy pohádky o Jeníčkovi a Mařence J+M v režii Rufiny Bázlové, jednak zpracování příběhu slavné Johanky z Arku, který pod názvem Jana režíruje Anežka Kalivodová.“

Foto: Malá inventura

Poutníci po hvězdách

Novinkou je sekce Residents, která představí zahraniční umělce žijící u nás a české umělce žijící v zahraničí. Za zhlédnutí stojí určitě práce Everywhen tvůrčího kolektivu Soňa Ferienčíková, Mária Júdová a Alexandra Timpau anebo osobitý remake kultovního hororu El Santo bojuje proti upířím ženám v interpretaci mexické performerky Cristiny Maldonado s názvem Telekinetic Assault Group.

„Nechceme jen přiblížit nové divadlo veřejnosti,“ vysvětluje ředitelka Malé inventury Adriana Světlíková, „chceme taky propojit divadelní profesionály z Česka s těmi ze zahraničí. Letos máme přes sto hostů a mezi nimi zástupce divadelních scén například z Řecka, Itálie, Francie, Polska, Litvy či Izraele.“

Hlavní novinkou Malé inventury je letos sekce PRALIN, která nabídne v tuzemské premiéře pět představení umělců z Berlína. Za zmínku stojí třeba Claire Vivianne Sobottke a její kus Strange Songs, vyznamenaný na vídeňském ImpulsTanz cenou diváků, anebo performerka a „robotka“ Lori Baldwin, která bude pod hlavičkou Tick tock the Timeline Clock odpovídat divákům na otázky ze života; do světa mechanického divadla pro jednoho diváka zavede pak návštěvníky Theaterautomat umělecké skupiny Pragmata.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám