Hlavní obsah

Newyorští Madball zahrají v Praze

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední představitelé newyorského hard core Madball vystoupí v rámci turné k aktuálnímu albu Legacy 3. listopadu v pražském Abatonu. Skupina reprezentuje novější tvrdší pojetí hard core, jaké se prosadilo v polovině 90. let. U jejího zrodu však stáli koncem 80. let muzikanti z legendárních Agnostic Front, přičemž k mikrofonu se postavil mladší bratr Rogera Mireta Freddy Cricien.

Článek

Na počátku nového tisícletí se kytary chopil Mitts ze Skarhead a za bicí usedl další člen Skarhead Rigg, který dříve působil Hatebreed. Na basu dál hraje Hoya.

Cricien Novinkám.cz řekl, že zpívat hard core pro něj bylo přirozené: "Můj brácha patřil k hardcoreové scéně, tahle muzika ho hodně zajímala a přes něj jsem se k ní dostal i já. Vystavil mě jejímu působení, ještě když jsem byl malej kluk. Náš první singl Ball Of Destruction vyšel v roce 1989. To jsem měl dvanáct. Ale tehdy to spíš projekt než kapela, která jezdí na turné. Vážně jsme to rozjeli, až když mi bylo sedmnáct."

Přestože sound skupiny je na nové desce místy až metalový, Cricien říká: "Myslím si, že je to hodně hardcoreové album, zejména na dnešní dobu, kdy je řada kapel na scéně silně ovlivněná metalem. Na desce pokračujeme v tom, co jsme už dělali, Madball přinášejí určitý zvuk, který lidé od kapely očekávají.

Hardcorové kořeny jsou podle něj jasně patrné v textech, Cricien si nelibuje v heroické fantasy, příbězích Vikingů a hororech. "Písně jsou o skutečném životě, o kterém jsme mluvili vždycky. Vycházíme ze svých zkušeností, vyjadřujeme svoje emoce a své pocity se snažíme sdílet s posluchači. Třeba v nich něco najdou a budou k tomu mít vztah, ale i když si ho nevytvoří, můžou aspoň poznat, z čeho vycházíme.

Za politickou kapelu však zpěvák Madball nepovažuje: "Nikdy jsme nebyli politická kapela, ne že bych se o nestaral, co se děje ve světě, ale to není směr, kterým bych se vydal. Každý je jiný, někteří lidé chtějí být političtí, já jsem vždycky spíš mluvil o tom, co se právě dělo kolem mě, v rodině, mezi přáteli. Inspiruje mě vlastní život."

Anketa

Posloucháte hard core?
Ano
86,5 %
Už ne
6,7 %
Nikdy mě nezajímalo
6,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 178 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám