Hlavní obsah

Nešťastná pohádka s gayem má po Rusku problém i v Malajsii

Novinky, Stanislav Dvořák

Vedle Ruska má s pohádkou Kráska a zvíře problém také Malajsie. Premiéra byla odložena, protože ve filmu je jedna gay postava.

Foto: Falcon

Josh Gad (vlevo) a Luke Evans ve filmu Kráska a zvíře

Článek

Pohádkový LeFou se stal první otevřeně homosexuální postavou ve filmu od studia Disney. Homosexualita je ale v Malajsii stále nelegální a trestá se tam vězením nebo tělesným trestem. Ve filmech jsou podobné podstavy povoleny pouze v případě, že jsou vykresleny negativně.

Tamní cenzorská komise uvedla, že film je v pořádku, pokud bude vystřižena jedna gay scéna. „Je to jen krátká scéna, ale je nevhodná, protože na ten film půjde hodně dětí,” uvedl předseda komise Abdul Halim Abdul Hamid.

Studio Disney však odmítlo stříhat, a premiéra tak byla odložena. Není jisté, jestli se někdy vůbec bude konat.

V Rusku od šestnácti

Ruské ministerstvo kultury začátkem března částečně splnilo žádost poslance vládnoucí strany Jednotné Rusko Vitalije Milonova a neumožní vstup na pohádku dětem. Snímek Kráska a zvíře bude přístupný od šestnácti let.

„Vydáme licenci pro šíření filmu bez jakýchkoliv potíží. Nejnižší věk je šestnáct let. To samozřejmě zamezí tomu, aby ho vidělo dětské publikum a rodiny, jimž není určen,“  řekl serveru kinopoisk.ru šéf odboru filmu ruského ministerstva kultury Vjačeslav Telnov.

V Rusku platí zákon, který zakazuje „propagaci homosexuality“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám