Hlavní obsah

Nesmysl má smysl

Novinky, Daniel Hevier

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavel Šrut napsal další básně pro děti a zabalil je do kolekce s názvem Veliký tůdle (proč Veliký tůdle vysvětluje ve svém sloupku vedle) a vložil do ní i několik básniček, které pocházejí ještě z minulého století a některým je víc než třicet let. Za takovou dobu nejen že vyjde leccos z módy, ale leccos se do ní zase vrátí.

Foto: Bc. Iveta Šlajerová

Vánočnění se Střediskem volného času dětí a mládeže Plzeň

Článek

 Harry Potter údajně naučil děti číst velké romány, Šrutova knížka je možná naučí číst krátké řádky, i když autor dětem nic neulehčuje - množstvím nápadů, jazykových gagů, řečové komiky a (ne)představitelných absurdit.

Zdroje Šrutovy imaginace najdeme v anglické nonsensové poezii, v "dětských" písničkách Beatles či v nekonečné rozmanitosti české lidové poezie.

Zdroj nových písní

Šrut nexeroxuje svoje staré nápady, neklonuje cizí předlohy. Všechno, co vidí kolem sebe, mu stojí za to, aby si to prohlédl zblízka, postavil na hlavu, podíval se na to zvětšovacím sklem jazykové komiky.

Některé básně byly předtím písničkami, z jiných se možná písně stanou. Šrut nepotřebuje používat nejsoučasnější slovník, který je tak dnešní, že už zítra bude k smíchu. Nečíhá na slang dnešních dětí, nekopíruje jejich výrazy. Ví, že v literatuře není nic trapnějšího než knihy, které se staly retrem své doby. V jeho básnickém světě si rozumí dobře král z hluboké historie s českým strašidýlkem či s komickou postavičkou ze současnosti. Šrut páchá už desetiletí, nenápadně, ale spolehlivě atentáty na školské či školometské chápání literatury. Nechce děti trestat ještě poezií.

I tato knížečka je slisovaná radost z objevování světa, viditelného i neviditelného. Motorem poezie (a nejen dětské) bývá rytmus, a tak Šrutovy básničky fungují jako spolehlivý bubeník. Mnohé z nich vznikly ještě předtím, než do našich končin vpadl rap a jeho rytmické pulzování.

Nebudou se bát

Nevím, jestli ještě dneska školáci dobrovolně recitují poezii, ale jestli ano, tahle knížka jim nabízí několik vděčných čísel do repertoáru. Horory a televizní zprávy odnaučily naše děti bát se - bát se očistným, příjemným strachem. Dnešní děti mají jiné hrůzy, a tak jim básník Šrut předvádí celé panoptikum neškodných a sympatických příšerek. Mají smělé ambice: naučit děti, aby se bály strachem, z něhož klíčí odvaha.

K přečtení knížky ovšem žádnou odvahu potřebovat nebudou, protože tahle knížka je smysluplným slovem. I když si to slovo říká nesmysl. (Daniel Hevier je slovenský básník, autor řady knížek pro děti a nakladatel literatury pro děti.)

Pavel Šrut: Veliký tůdle, ilustrace Galina Miklínová,Paseka 2003, 80 stran, cena neuvedena

Pavel Šrut je (spolu)autorem dalších dvou čerstvých knížek pro děti: Vladimír Jiránek, Pavel Šrut: Bob a Bobek v létajícím klobouku, Albatros 2003, 56 stran, cena neuvedena

Pravda o vlkovi a karkulce

Vlk není kruté zvíře,

Vlk není kruté zvíře,snad jenom v pohádkách,

Vlk není kruté zvíře,snad jenom v pohádkách,jen na papíře

Vlk není kruté zvíře,snad jenom v pohádkách,jen na papířejde z něho strach.

Vlk není kruté zvíře,snad jenom v pohádkách,jen na papířejde z něho strach.A má tak velkou tlamu

Vlk není kruté zvíře,snad jenom v pohádkách,jen na papířejde z něho strach.A má tak velkou tlamua velké smutné oči,

Vlk není kruté zvíře,snad jenom v pohádkách,jen na papířejde z něho strach.A má tak velkou tlamua velké smutné oči,protože bajky šíří fámu,

Vlk není kruté zvíře,snad jenom v pohádkách,jen na papířejde z něho strach.A má tak velkou tlamua velké smutné oči,protože bajky šíří fámu,že v lese na Karkulku skočí.

Vlk není kruté zvíře,snad jenom v pohádkách,jen na papířejde z něho strach.A má tak velkou tlamua velké smutné oči,protože bajky šíří fámu,že v lese na Karkulku skočí.Věřte mi, jsou to tlachy

Vlk není kruté zvíře,snad jenom v pohádkách,jen na papířejde z něho strach.A má tak velkou tlamua velké smutné oči,protože bajky šíří fámu,že v lese na Karkulku skočí.Věřte mi, jsou to tlachya proti drbům není lék.

Vlk není kruté zvíře,snad jenom v pohádkách,jen na papířejde z něho strach.A má tak velkou tlamua velké smutné oči,protože bajky šíří fámu,že v lese na Karkulku skočí.Věřte mi, jsou to tlachya proti drbům není lék.Proto je vlk tak plachý -

a lesy plné Karkulek

Pavel Šrut: Velká kniha českých pohádek, ilustrovala Eva Frantová, Reader´s Digest Výběr, 312 stran, cena neuvedena

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám