Hlavní obsah

Nervydrásající upírsko-gangsterská komedie brněnské jedničky Bourbona Kida

Právo, Jiří P. Kříž
Brno

Zběsilé přestřelky, surové wrestlingové zápasy, gangstery z Mexika, šaolínské mnichy, krvelačné upíry, mstitele i jenom tak mimochodem statečné smrtelníky nabízí Měsíční kámen světoznámého brněnského anonyma Bourbona Kida a jeho pisálkovských pomocníků Petra Štěpána, Jana Šotkovského a Stano Slováka v Městském divadle Brno.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Michal Isteník (recepční Dante), s měsíčním kamenem Zdeněk Junák (kunsthistorik Bertram Cromvell) a Evelína Kuchalířová (Kacy).

Článek

Nechat se pro jeviště inspirovat Quentinem Tarantinem a jemu podobnými mágy je ošemetné a zrádné, u Moravského náměstí to ale zvládli. Bravurně, s množinou gagů. K rozechvění publika, neboť nechybí ani pudy, vášně a láska. A filozofická hloubka. Měsíčního kamene se při zatmění chtějí zmocnit vampýři. Rozpoutá se zápas mezi mocnostmi zla a dobra.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Evelína Kuchalířová jako Kacy a Tomáš Sagher v roli Sancheze, majitele baru Tapioka.

Parodie s ironií

Ano, Měsíční kámen je zdatnou parodií z rodu Limonádového Joa nebo Tenkrát na západě. Vtipně vypreparované dialogy, konflikty vyostřené nadsázkou do absurdity. Jemně ironičtí jsou autoři i k zaumně tajemněji a opravdověji se tvářícím Peklu, Očistci a Ráji konkurenční autorské dvojice Merta-Moša nebo k otloukánkovským opusům Zdeňka Plachého.

Připomíná se Nemrtvý čili Upír z Nosferatu v jeho NDB. Nájemný vrah Elvis Jána Jackuliaka jako by z oka vypadl Jiřímu Štaidlovi ze Zaslíbených. A zářící kámen, to je přece výpůjčka z Tajemství Zlatého draka. Ušetřen nezůstal ani jeho ušlechtile mafiánský Deník Krále. Činí se tak ovšem se sympatickou dávkou neubližující ironie. Autor předlohy, sebepasovaný na tajemnou postavu pistolníka, kterého není možné zabít, určitě vstoupí do čítanek.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Ladislav Kolář (rváč Rodeo Rex), Tomáš Sagher (Sanchez, majitel baru Tapioka).

Dramatizátoři věhlasných knih Bourbona Kida, jenom jeho anonymita brání nominacím na Nobelovu cenu nebo aspoň na Radoka, označili žánr příběhu poněkud skromně za „ptakovinu“. Kritik nemůže nic jiného, než hyperbolicky zpřesnit: kidovina.

Scénu Jaroslava Milfajta, jako vystřiženou z venkova mexicko-arizonského pomezí, ještě umocnily animace Petra Hlouška V oboru počítačových dotváření kulis je mistrem. Skladatel Karel Albrecht identicky kombinuje vlastní hororové a tao inspirace s country, Kostýmy Andrey Kučerové jsou hyperrealistické: od policajtů přes desperády až k výstřihům a upírům.

Pro herce v podobných kouscích je strašně důležité, aby nepodlehli svodu parodického přehrávání. To zvládli nejlépe Michal Isteník s Evelínou Kachlířovou v civilních rolích Danteho a Kacy, a s nimi Petr Štěpán (Otec Tao), Jaroslav Matějka (mnich Kyle), Martin Havelka (nájemný vrah Jefe), Ladislav Kolář (vyhlášený rváč Rodeo Rex)...

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Na maškarním bálu Rastislav Gajdoš (pistolník Miguel), Zdeněk Bureš (zástupce velitele policie Scraggs), Igor Ondříček (pistolník Carlito).

Chtějí pobavit, rozptýlit

Jenom kdyby to všechno mělo o půl hodiny míň! Zbytečné repetice, refrény... Krátit!

Parodie, někdy i docela vážně míněná, často zdobí česká jeviště. K dokonalosti je umí vypreparovat v Dejvickém divadle. Měsíční kámen MDB se zařadí k těm, jež chtějí pobavit, rozptýlit. Činí tak ale s obdivuhodně noblesní profesionalitou.

Městské divadlo Brno - Bournon Kid, Petr Štěpán, Jan Šotkovský, Stano Slovák: Měsíční kámen. Režie Stanislav Slovák, dramaturgie Jan Šotkovský, scéna Jaroslav Milfajt, kostýmy Andrea Kučerová, animace Petr Hloušek, hudba Karel Albrecht, choreografie a pohybová spolupráce Martin Pacek, zbraně Josef Jurásek, pyrotechnické efekty a postřely Ivan Martínek, asistent režie Petr Štěpán. Světové premiéry 9. a 10. dubna 2011 na Činoherní scéně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám