Hlavní obsah

Nejslavnější česká báseň Máj vychází v kritickém vydání s DVD

Akademie věd připravila nové kritické vydání nejznámější básně české moderní poezie, Máje Karla Hynka Máchy. Odborníci při práci na knize a předcházejícím výzkumu mohli po mnoha desetiletích prozkoumat a reprodukovat rukopis Máje, který je trvale v soukromém majetku. Publikace vedle samotného textu básně přináší doprovodný komentář a novou digitální vědeckou edici na DVD.

Foto: Profimedia.cz

Socha Karla Hynka Máchy od J.V. Myslbeka na Petříně

Článek

Její součástí je obrazový a textový materiál a další vědecký aparát vztahující se ke vzniku Máje. Digitální edice zpřístupňuje prameny Máchova Máje, včetně právě unikátního dochovaného kompletního autorského rukopisu, informovala Olga Sedílková z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd, jehož tým publikaci připravil. Akademie věd ji vydala spolu s nakladatelstvím Akropolis.

Nová edice Máje vznikla na základě rozsáhlého badatelského výzkumu, který prověřil autorství dochovaných pramenů, šlo například o písmoznalecký a chemický výzkum. Digitální edice nabízí také databázi všech knižních českojazyčných a překladových vydání Máje.

Máchovi dědicové umožnili badatelům ověřit autenticitu Máchova rukopisu, na což pak navázal detailní průzkum znění zapsaného textu včetně škrtů a následně další revize faktů historie textu, třeba otázka cenzury Máje nebo stanovení hypotéz o účelu pořízení manuskriptu. S úkolem vydat Máchův Máj v nové kritické edici byl zase spojen průzkum vydavatelské historie a různých edičních přístupů.

Dvacet překladů

Obsahem knižního čtenářského vydání je pravopisně modernizovaný text, který doprovází aparát zaměřený na dnešního čtenáře. Součástí digitální aplikace je též aktualizovaná databáze dosavadních tištěných vydání Máje, zahrnující nyní takřka 400 položek včetně překladů Máje do více než dvaceti cizích jazyků. Další dokumentace k historii vzniku Máje, osudům básníka a údaje o další vydavatelské historii jsou přehledně soustředěny na časové ose.

Editory knihy jsou Michal Charypar, Jiří Flaišman a Michal Kosák. Novou edici Máje provází odborná knižní monografie Michala Charypara Prameny Máchova Máje – Fakta a hypotézy. Představuje podrobně jednotlivé textové prameny Máje a na základě nových poznatků rekonstruuje vznik Máchovy básně, tiskový proces včetně cenzury prvního vydání (1836) a mapuje pozdější ediční historii Máje do dnešních dob.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám