Hlavní obsah

Nejkrásnějšími knihami roku jsou historie firmy TON i Kolmerův Slib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž Nejkrásnější české knihy roku zná oceněné tituly a autory za rok 2021. V každé kategorii byla vyhlášena tři místa, to první ocenilo ministerstvo kultury částkou 50 tisíc Kč.

Foto: archiv

Vítězná publikace + − 160 let.

Článek

V odborné literatuře zazářila publikace + − 160 let mapující historii firmy TON v Bystřici pod Hostýnem. Vizuální i textová koláž dokumentuje zrod a dynamický vývoj tehdy revoluční technologie ohýbání dřeva.

Z beletrie porotu nejvíce zaujal literárně-dokumentární portrét Felixe Kolmera, odborníka na akustiku a také vězně z Terezína nebo Osvětimi. „K tématu života poznamenaného holocaustem je vhodně zvolena forma práce s fotografiemi, texty neokázale doplňuje dobová patina a vazba s vnitřním sešitem jako by pocitově navazovala na skautské deníky,“ uvedl předseda výtvarné poroty Jiří Karásek.

Porota dvakrát ocenila publikaci Průvodce neklidným územím věnovanou česko-slovenské fotografii. Mezi katalogy zabodovala Josefina Karlíková s výstavním katalogem Literatura novinového formátu, který vydala Revolver Revue. V kategoriích dětské literatury i učebnic si ocenění odneslo nakladatelství Běžíliška za knížku Karlíček a vosy a za publikaci Malí fotografové.

Nejkrásnější knihou o výtvarném umění se stal Model 2011–2021, v kategorii autorských knih a bibliofilií porota jednomyslně zvolila publikaci Týrání koček Elsy Rauerové a Matěje Skalického.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám