Hlavní obsah

ND: S hokejisty jsme jednali

Právo, rh
PRAHA

Proti použití jmen, dresů a dalších hokejových "značek" v opeře Nagano se ve včerejším Právu ohradil manažer hokejové reprezentace Zbyněk Kusý, který soudí, že olympijská a reprezentační symbolika by neměla být využívána bez souhlasu ČOV i hokejového svazu.

Foto: Ing. Tomáš Srnský

Zámecké trhy na zámku Křtiny

Článek

"Je to nesmysl, navíc chaoticky formulovaný," komentovala Kusého vyjádření na dotaz Práva vedoucí právního odboru ND Andrea Volfová. Podle ní především nejde o autorská, ale osobnostní práva, k nimž ale hokejový svaz nemá žádný vztah, pouze samotné osoby hokejistů.

"Co se týče symbolů, tak v inscenaci opery jsme schválně nepoužili ani olympijské kruhy, ani originální dresy, jsou to stylizované kostýmy, které navrhl Bořek Šípek." vysvětlila Volfová. V inscenaci se promítají originální záběry z Nagana. "Ty máme z archivu MOV v Londýně, a na jejich užití jsme uzavřeli smlouvu a tvrdě jsme je zaplatili," řekla Volfová.

Všechny osoby, ať už hokejisté či trenér Ivan Hlinka, byly osloveny, zda s použitím jmen souhlasí. "Poslali jsme jim plné znění libreta. S většinou z nich jsme osobně hovořili, řadu z nich jsme oslovili mailem, někteří se ozvali, jiní, jako třeba Jaromír Jágr, ne. Ale žádné protesty jsme neobdrželi."

Podle Volfové vedení ND Kusého slova mrzí, protože vše bylo v předstihu řádně právně ošetřeno. "Jednali jsme i s hokejovým svazem. Snažili jsme se dostat hokejisty i funkcionáře do divadla. Škoda, že nepřišli. Rozhodně nám nešlo o poškození, ale propagaci hokeje," uzavřela vedoucí právního odboru ND.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám