Hlavní obsah

Národy neprodělávají na kultuře, ale na nekulturnosti, říká ředitel brněnského divadla

Novinky, Stanislav Moša

Od počátku 90. let volají divadelníci po legislativním nastavení podmínek kontinuálního pěstování české divadelní kultury. Dodnes neexistuje ani divadelní zákon, ani zákon o neziskových organizacích, ani systém vícezdrojového financování, který by nejenomže zabezpečil odpovídající materiální úroveň pro práci divadel, ale umožnil existenci divadel bez vazby na momentální politickou reprezentaci a z toho vyplývajících nebezpečí, která se nyní v plné míře projevují v Praze.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Nespokojení divadelníci s pražským radním pro kulturu a cestovní ruch Milanem Richterem. (Ilustrační foto)

Článek

Způsob, jakým pražská radnice rozhodla o transformaci divadelní sítě, je ukázkou neomalenosti politické moci, která jedná bez dialogu s odborníky a svou katastrofálně neodbornou krátkodobou vizí způsobuje nezvratitelné škody.

Jakýkoliv čirý ekonomický pragmatismus je v oblasti umění pomýlený. Divadla, filharmonie a výstavní síně nevydělávají jenom skrze vstupné. Již dávno bylo spočítáno, že jedna koruna vložená do kultury generuje více než dva a půl násobku zisku v jiných oblastech: doprava, restaurace, hotely atd. A kromě toho národy neprodělávají na kultuře, ale na nekulturnosti!

Z těchto hledisek považují členové Městského divadla Brno současnou situaci v Praze za stejně skandální jako i mimořádně nebezpečnou, a to nejenom ve vztahu k umění, nýbrž i ve vztahu k výkonu moci v demokratické společnosti.

Autor je ředitel Městského divadla Brno

Reklama

Výběr článků

Načítám