Hlavní obsah

Národy neprodělávají na kultuře, ale na nekulturnosti, říká ředitel brněnského divadla

Novinky, Stanislav Moša

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od počátku 90. let volají divadelníci po legislativním nastavení podmínek kontinuálního pěstování české divadelní kultury. Dodnes neexistuje ani divadelní zákon, ani zákon o neziskových organizacích, ani systém vícezdrojového financování, který by nejenomže zabezpečil odpovídající materiální úroveň pro práci divadel, ale umožnil existenci divadel bez vazby na momentální politickou reprezentaci a z toho vyplývajících nebezpečí, která se nyní v plné míře projevují v Praze.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Nespokojení divadelníci s pražským radním pro kulturu a cestovní ruch Milanem Richterem. (Ilustrační foto)

Článek

Způsob, jakým pražská radnice rozhodla o transformaci divadelní sítě, je ukázkou neomalenosti politické moci, která jedná bez dialogu s odborníky a svou katastrofálně neodbornou krátkodobou vizí způsobuje nezvratitelné škody.

Jakýkoliv čirý ekonomický pragmatismus je v oblasti umění pomýlený. Divadla, filharmonie a výstavní síně nevydělávají jenom skrze vstupné. Již dávno bylo spočítáno, že jedna koruna vložená do kultury generuje více než dva a půl násobku zisku v jiných oblastech: doprava, restaurace, hotely atd. A kromě toho národy neprodělávají na kultuře, ale na nekulturnosti!

Z těchto hledisek považují členové Městského divadla Brno současnou situaci v Praze za stejně skandální jako i mimořádně nebezpečnou, a to nejenom ve vztahu k umění, nýbrž i ve vztahu k výkonu moci v demokratické společnosti.

Autor je ředitel Městského divadla Brno

Reklama

Výběr článků

Načítám