Hlavní obsah

Národní muzeum vystavuje rukopisy Kosmovy i Dalimilovy kroniky

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Historičtí nadšenci mohou od pátku spatřit nejstarší dochovaný opis Kosmovy kroniky z přelomu 12. a 13. století. Spolu s ním Národní muzeum nechá návštěvníky nahlédnout v rámci výstavy Staré pověsti české postupně do nejstarší české veršované Dalimilovy kroniky, Pulkavovy kroniky, ve které autor rozvedl průběh dívčí války a upravil příběh o Ctiradovi a Šárce, a Marignolovy kroniky z konce 15. století, kterou sepsal italský řeholník.

Foto: Petr Horník, Právo

Budyšínský rukopis Kosmovy kroniky

Článek

Na závěr budou v 1. patře historické budovy muzea vystaveny Rukopisy královédvorský a zelenohorský, nejslavnější padělky české historie.

„Všechny rukopisy budou vystaveny v bezpečnostní klimatizované vitríně, každý po dobu 14 dní. Časové omezení bylo stanoveno kvůli ochraně vzácných středověkých památek, protože se přece jen jedná o papír,“ komentoval nové lákadlo Národního muzea jeho generální ředitel Michal Lukeš.

Návštěvníci tak budou mít jedinečnou možnost prohlédnout si písemnosti, o kterých jsme se všichni učili ve škole, ale téměř nikdo je neviděl na vlastní oči. Zvláště v případě Kosmovy kroniky, respektive jejího nejstaršího dochovaného opisu – Budyšínského rukopisu.

K vidění poprvé po padesáti letech

„Vím, že byl vystavován v padesátých letech, když ho dostal darem od tehdejšího prezidenta NDR Wilhelma Piecka Klement Gottwald, který ho věnoval Národnímu muzeu, ale pak už ne. Ani po revoluci, takže bude k vidění po více než padesáti letech,“ řekl Právu Lukeš.

Dneškem počínající seriál uzavře 29. dubna vystavení královédvorského a zelenohorského rukopisu. Celou výstavu Staré pověsti české budou moci zájemci navštívit až do 7. července, kdy se historická budova Národního muzea na pět let uzavře, aby prošla rekonstrukcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám