Hlavní obsah

Národní galerie se pokouší online poodhalit tajemství Rembrandtova obrazu

Právo, Andrea Zunová

Pouze dva týdny mohli lidé vidět výstavu Rembrandt: Portrét člověka v pražském paláci Kinských. Potom byly výstavní síně uzavřeny.

Foto: Národní galerie Praha

Lucie Němečková při natáčení u obrazu Učenec ve studovně.

Článek

Protože výstava, která trvá do 31. ledna 2021, obsahuje řadu mezinárodních zápůjček, nebude ji možné prodloužit. Z toho důvodu se Národní galerie Praha rozhodla lidem alespoň něco z ní zprostředkovat online.

Připravuje sérii šesti videí. V každém bude představeno jedno dílo s komentářem kurátorky výstavy Lucie Němečkové. První video by mělo být k vidění už příští týden.

V pondělí se natáčel příběh jediné české olejomalby od Rembrandta, tou je Učenec ve studovně. „Snažíme se poodhalit tajemství obrazu,“ řekla Právu mluvčí Národní galerie Eva Sochorová.

Podle ní se o historii obrazu mnoho neví. Jen to, že do roku 1945, kdy jej koupila Národní galerie, byl v nosticovských sbírkách, do kterých se dostal v polovině devatenáctého století.

„Rembrandt zachytil mistrně výraz starcovy tváře. Ne nadarmo je označován jako malíř lidské duše. Víme, že ho maloval podle nějakého skutečného muže, ale nevíme, kdo to byl. Můžeme se domnívat, že to je učenec, že sedí v pracovně nebo ve studovně. Když si prohlížíme detaily obrazu, je na něm glóbus, který byl v té době výjimečný,“ uvedla Sochorová s tím, že i proto se jedna část videa bude natáčet v barokní knihovně pražského Klementina.

Realizace se ujal italský režisér Marco Chiodi, který již několik let tvoří videa pro balet Národního divadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám